PhAnnie
Odwiedzający Operę
|
Lestat
May 31, 2006 16:47:04 GMT 1
Post by PhAnnie on May 31, 2006 16:47:04 GMT 1
S³yszeliœcie o tym musicalu? Jest on na podstawie powieœci Anne Rice ("Wywiadu z wampirem" i "Wampira Lestata") a autorem muzyki jest Elton John. Premiera by³a gdzieœ w grudniu i by³ on grany na Broadwayu. By³, bo niedawno zdjêto go z afisza i to ponoæ po zaledwie 39(!) spektaklach. Nie wiem jaka by³a tego przyczyna, mo¿e przedstawienie okaza³o siê klap¹. Jeœli tak, to widaæ wampiry broadwayu wyj¹tkowo nienawidz¹ (hrabia Mickey von Clownock siê k³ania ) Tytu³ow¹ rolê zagra³ Hugh Panaro, znany zarówno z roli Raola jak i Phantoma. Na YouTube znalaz³am tylko dwie piosenki z Lestata: "Embrace it" w wykonaniu Panaro: youtube.com/watch?v=aTMD7v_aLkU&search=lestatLouis, jak go okreœli³a Kaja bez wyrazu. Jakiœ taki...hmmm...czy ja wiem? Chocia¿ mo¿e za szybko oceniaæ go po jednym fragmencie i "I want more" œpiewane przez Claudiê : youtube.com/watch?v=hDB0fMLCSGU&search=lestatOna siê jakoœ dziwnie zachowuje... Denerwuj¹ca troszkê, chocia¿ g³os ma niczego sobie. Szczerze mówi¹c piosenki mnie nie zachwyci³y. Rytmy typowo eltonowskie, jakoœ nie pasuj¹ do historii o wampirach. Jak na mój gust trochê zbyt popowe ale i tak chêtnie pos³ucha³abym p³yty (której narazie nie ma ) Oficjalna strona: www.lestat.com
|
|
|
Lestat
Jun 1, 2006 9:59:30 GMT 1
Post by Bazylia on Jun 1, 2006 9:59:30 GMT 1
PhAnnie, to: "hrabia Mickey von Clownock " wymiata Piosenka "I want more" podoba mi siê (choæ jak widzê tekst jest bardzo bardzo zró¿nicowany przez ca³y utwór),choæ obie s¹ ma³o wampirzaste. Ale Claudia jest fajna "Oh dear" No i g³os faktycznie ma niez³y. Ale tamta poprzednia piosenka jakoœ mi siê tak kojarzy... Alfredowo-Herberciasto... Znalaz³am s³owa do "I want more", niestety jest to jedyny kawa³ek libretta do "Lestata" jak maj¹ na AllMusicals: CLAUDIA Don't chastise me, I'm a child Acting as a child does. You blind me with lifeless dolls When what I want is blood.
You took me from the streets to complete this union Do you expect some little saint, kneeling for communion?
I want more! I want mo-o-o-ore!
Look at you, you disapprove Like two fussy mothers Who are you to criticize the habits of another?
Did I rock the family boat by dining on the help?
Aren't I just the little beast? Well, I can't stop myself!
I want more, I want mo-o-o-ore!
I don't want their milk and honey, They can keep their fine herb teas.
I don't need their chocolate hot and sweet, It's thick and red for me.
For everyone that comes along, knocking on this door, Don't blame me, it's your fault, that I want more!
(BREAK FOR SPEECH)
CLAUDIA Look at me, I'm so sweet, I'm innocent and charming But all you see is some spoiled brat, A child so demanding
Don't fuss so! You both know the rapture of the bite. Is not monstrous, It's just Claudia's healthy appetite
And I want more! I want more!
Should I be the little miss, And while away the hours? I think not, I'd rather hunt Then cut up paper flowers.
Thanks to you, the things I do Verge on the obscene What a pair of hypocrites Well this cat wants her cream!
I want more! I want more! I want mo-o-o-ore!
(BREAK FOR SPEECH)
CLAUDIA I wonder through the streets at night and find a charming couple Who fear that such an angel lost, Could find herself in trouble
They can't resist my trembling lip My eyes so filled with tears They rest my head upon their neck (Claudia Bites Her Pillow) 'Oh Dear'
Mo-o-o-ore! I want more! I want mo-o-o-ore!
I don't want their milk and honey, They can keep those fine herb teas!
I don't need their chocolate hot and sweet, It's thick and red for me.
For everyone that comes along, knocking on this door Don't blame me, its your fault, That I want more!
I want mo-o-o-ore!
I want more! I want mo-o-o-ore!
I want more!!P.S. Ma ktoœ po¿yczyæ jak¹œ knigê Anne Rice?
|
|
PhAnnie
Odwiedzający Operę
|
Lestat
Jun 2, 2006 18:34:43 GMT 1
Post by PhAnnie on Jun 2, 2006 18:34:43 GMT 1
Tu jeszcze klip z premiery: youtube.com/watch?v=RsweeX4c8CA&search=lestat%20hugh%20panaroI z TV: youtube.com/watch?v=KBqMy9lTjwM&search=lestat%20hugh%20panaroOjejku jak zobaczy³am te fragmenciki piosnek na pocz¹tku tego drugiego klipu to siê naprawdê przerazi³am. Nie ¿eby by³y jakoœ wyj¹tkowo z³e, po prostu uœwiadomi³am sobie jak perwersyjnym po³¹czeniem jest Elton John i wampiry Bleeech Ja naprawdê go ceniê, ale ¿eby komponowa³ muzykê to TAKICH ksi¹¿ek to to jest dla mnie jakieœ zboczenie. Jak widaæ nastrój w musicalu jest o wiele mniej mroczny (czy on wogóle jest mroczny? ) ni¿ w ksi¹¿kach no i wogóle to nie pasuje nie pasuje oj nie nie nie (przepraszam, ale mam ma³e k³opoty ze sklecaniem zdañ ) Najlepsza jak na razie piosenka to zdecydowanie "IWM", po przes³uchaniu jej ponownie stwierdzi³am ¿e jest fajna P.S. Ma ktoœ po¿yczyæ jak¹œ knigê Anne Rice? Ja mam "Wywiad z wampirem" ale oczywiœcie przekazaæ ci jej nie ma jak No chyba, ¿ebym j¹ w Krakowie da³a Nattie, a ona by da³a tobie jak bêdziesz w Gliwicach ;D
|
|
|
Lestat
Jun 2, 2006 21:24:58 GMT 1
Post by Bazylia on Jun 2, 2006 21:24:58 GMT 1
Natt j¹ przywiezie jak bêdzie przeje¿d¿aæ przez Siedlce... a póŸniej jakoœ oddam. Zawsze mogê odes³aæ poczt¹
|
|
|
Lestat
Jul 21, 2006 20:32:04 GMT 1
Post by marien on Jul 21, 2006 20:32:04 GMT 1
Bardzo polecam ksi¹¿ki Anne Rice:D A szczególnie trylogie o wampirach czyli w kolejnoœci: "Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat" i "Królowa Potêpionych"
|
|
|
Lestat
Jul 21, 2006 20:45:39 GMT 1
Post by Vesper on Jul 21, 2006 20:45:39 GMT 1
Marien, to nie jest trylogia, tego jest o wiele wiecej "Kroniki wampirów" maj¹ chyba wiêcej niz 10 tomów...
|
|
|
Lestat
Jul 21, 2006 20:51:06 GMT 1
Post by marien on Jul 21, 2006 20:51:06 GMT 1
|
|
|
Lestat
Jul 21, 2006 21:43:12 GMT 1
Post by marien on Jul 21, 2006 21:43:12 GMT 1
|
|
|
Lestat
Jul 21, 2006 21:50:18 GMT 1
Post by Vesper on Jul 21, 2006 21:50:18 GMT 1
wiedzia³am ¿e jak zwabiê ciê na to forum to bêdzie z tego jakiœ po¿ytek Marien, oczywiœcie ¿e bêdê ciê ³apaæ za s³ówka ;D to przecie¿ jedna z moich ulubionych rozrywek
|
|
PhAnnie
Odwiedzający Operę
|
Lestat
Jul 22, 2006 7:43:28 GMT 1
Post by PhAnnie on Jul 22, 2006 7:43:28 GMT 1
Och wreszcie ktoœ za³adowa³ wszyskie piosenki Tylko jakoœ mi YouTube szaleje, niektóre klipy urywaj¹ siê po parunastu sekundach Trudno, spróbujê póŸniej.
|
|
|
Lestat
May 25, 2007 9:57:09 GMT 1
Post by fidelio on May 25, 2007 9:57:09 GMT 1
Muszę przyznać, że Lestat jako postać mnie rozczula. Dla mnie to jest taki bity przez starszych braci kurczak z końca 18 wieku, ktory usilnie stara się zrozumieć świat i siebie, a także udowodnić wszystkim jaki to on jest wolny i wspaniały. Chocby te jego domniemane podboje, toż to typowa "erotomania gawędziarska" - jako wampir, którym został w bardzo młodym wieku, nie może uprawiać seksu, więc opowiada wszem i wobec co to on by robił ze wszystkimi, gdyby tylko mógł. Wiem, że wielu czytelników Rice odbiera relację Lestata z Louisem jako homoseksualna - ja widzę w tym raczej potęzną przyjażń romantyczną, zaborczą i na wyłączność, podbarwioną erotycznie, ale bez seksualnego spelnienia. Takie rzeczy byly dosc czeste w 18-19 wieku, a i dzis sie zdarzaja, tylko rzadziej.
To, co uwazam za największy sukces Rice to przedstawienie wampirów jako postaci dysponujących nieograniczonym czasem, ale wlaściwie nie rozwijajacych się. Oni po prostu stają się coraz bardziej soba, ze wszystkimi ograniczeniami i uprzedzeniami czasow, w których zakonczyli swoje ludzkie zycie. Własciwie tylko Mariusz jest nieco bardziej dojrzaly, reszta to zagubione dzieci, pelne kompleksow, zadawnionych krzywd, niespelnialnych pragnien. Oni sie nie starzeja ani o jeden dzien, ale tez absolutnie niczego sie nie ucza i nie dorastaja. Kazde zapadniecie w sen redukuje ich do stanu z poprzedniego dnia (tak jak odrastaja im obciete wlosy) i tak bez konca.
Przeczytalam (bardzo lapczywie) piec pierwszych tomow kronik w polowie lat 90tych. Potem uznalam, ze Rice traci pazur i rozmienia sie na drobne. Ale Wywiad i Wampir Lestat sa super.
Ciekawa jestem tego musiacalu, ale jednoczesnie boje sie, ze nic z tych instotnych tresci sie tam nie uchowa. Ze bedzie plytko, za to gejowsko. Mozna, tylko po co. Choc z drugiej strony film z Cruisem mile mnie zaskoczyl. A już mala K. Dunst jako Claudia grala na Oskara! Jedna z najbardziej fenomenalnych rol, jakie widzialam w kinie.
Fidelio
|
|
juana
Odwiedzający Operę
Forumowe Szyjątko Lochowe
|
Lestat
May 28, 2007 5:57:23 GMT 1
Post by juana on May 28, 2007 5:57:23 GMT 1
A mnie się żadna piosenka nie wyświetla. Wyskakuje mi zamiast tego coś takiego: A ponieważ ja się na youtube znam tylko na zasadzie: wpisz słowo, kliknij szukaj i włącz play, to nie wiem, co z tym zrobić A bym sobie posłuchała, bo Lestata uwielbiam.
|
|
|
Lestat
May 28, 2007 10:45:55 GMT 1
Post by Bazylia on May 28, 2007 10:45:55 GMT 1
|
|
juana
Odwiedzający Operę
Forumowe Szyjątko Lochowe
|
Lestat
May 28, 2007 13:32:22 GMT 1
Post by juana on May 28, 2007 13:32:22 GMT 1
Taaa... Bosssko. Nie powinnam czytać po angielsku o 6-7 rano. Prosty wniosek xD
Dzięki, Bazylio. Podoba mi się piosenka Lestata, ale całość jest taka... Za bardzo Eltonowa, bym powiedziała. No i Hugh Parano ma fajny głos. I jest dobrze ucharakteryzowany.
|
|