|
Płyta
May 28, 2008 14:27:59 GMT 1
Post by Bazylia on May 28, 2008 14:27:59 GMT 1
|
|
|
Płyta
Oct 3, 2008 15:43:29 GMT 1
Post by Vesper on Oct 3, 2008 15:43:29 GMT 1
wedle ostatnich doniesieñ p³yta ma siê ukazaæ w po³owie listopada
|
|
|
Płyta
Oct 3, 2008 21:37:03 GMT 1
Post by Kaja on Oct 3, 2008 21:37:03 GMT 1
Jestem jej ciekawa i pewnie posłucham ale nie wiem czy zakupie. Może jak bedzie jakas normalna cena.
|
|
|
Płyta
Oct 17, 2008 21:47:41 GMT 1
Post by Vesper on Oct 17, 2008 21:47:41 GMT 1
ze strony Romy:
"Pytania o p³ytê z polsk¹ wersj¹ musicalu powracaj¹ od dnia premiery. Jesteœmy szczêœliwi i dumni, ¿e nareszcie mo¿emy odpowiedzieæ: Tak, ju¿ wkrótce bêdzie p³yta z "Upiora"! Premiera 15 listopada, trwaj¹ ostatnie prace nad zgrywaniem materia³u w studiu Zbigniewa Preisnera w Niepo³omicach. Na p³ycie - premierowa obsada: Damian Aleksander, Paulina Janczak, Marcin Mroziñski, Barbara Melzer, Jakub Szyd³owski, Wojciech Dmochowski i inni. Gra orkiestra TM ROMA pod dyrekcj¹ Macieja Paw³owskiego, œpiewa zespó³ Five Lines. Tak jak zawsze. Do tej pory uda³o nam siê uwieczniæ na p³ytach polskie wersje musicali "Koty", "Taniec wampirów" (2CD) oraz "Akademia Pana Kleksa" (2CD). Mamy nadziejê, ¿e "Upiór w operze" bêdzie nie tylko wymarzon¹ pami¹tk¹ dla naszych widzów, ale stanie siê wydarzeniem w polskiej fonografii. Muzyka Andrew Lloyda Webbera z pewnoœci¹ na to zas³uguje. Zw³aszcza w takim wykonaniu!
Na repertuar albumu "Upiór w operze" z³o¿¹ siê najbardziej znane i lubiane utwory, miedzy innymi: "Upiór w operze" (The Phantom of the Opera), "Noc muzykê gra" (The Music of the Night), "Primadonna" (Prima Donna), "O tyle proszê ciê" (All I Ask of You), "Maskarada" (Masquerade), "Szkoda, ¿e ciê nie ma" (Wishing You Were Somehow Here Again), "St¹d odwrotu nie ma ju¿" (The Point of No Return).
Bêdzie te¿ niespodzianka - utwór, który nie pojawi³ siê na p³ytach w innych krajach..."
|
|
|
Płyta
Nov 18, 2008 18:36:47 GMT 1
Post by fidelio on Nov 18, 2008 18:36:47 GMT 1
Dowiedziałam się dzisiaj co następuje: Płyta "Upiór w operze" - premiera 15 listopada Premierę płyty CD z utworami pochodzącymi z polskiej wersji musicalu "Upiór w operze", wystawianego przez Teatr Muzyczny Roma w Warszawie, zaplanowano na sobotę. Album zawiera 13 kompozycji. Reżyser spektaklu Wojciech Kępczyński, podczas czwartkowej konferencji prasowej w Warszawie, poinformował, że polską inscenizację "Upiora w operze" obejrzało - do 13 listopada - ponad 160 tysięcy widzów. "Pytania o płytę z polską wersją musicalu powracają od dnia premiery. Jesteśmy szczęśliwi i dumni, że nareszcie możemy odpowiedzieć: wkrótce będzie płyta z Upiora" - mówił Kępczyński. Albumu "Upiór w operze" zawiera najbardziej znane i lubiane utwory słynnego na całym świecie musicalu, między innymi: "Upiór w operze" (The Phantom of the Opera), "Noc muzykę gra" (The Music of the Night), "Primadonna" (Prima Donna), "O tyle proszę cię" (All I Ask of You), "Maskarada" (Masquerade), "Szkoda, że cię nie ma"(Wishing You Were Somehow Here Again), "Stąd odwrotu nie ma już" (The Point of No Return). Na płycie zamieszczono dodatkowo utwór "Il Muto", który nie pojawił się dotąd na płytach w innych krajach. Jest to pastisz opery buffa, który artyści musicalu wykonują w jego pierwszym akcie. Czas trwania nagrań na płycie to ponad 61 minut. Utwory zamieszczone na krążku wykonali m.in. odtwórcy głównych ról w "Upiorze..." m.in. Damian Aleksander, Paulina Janczak, Marcin Mroziński oraz Barbara Melzer, Jakub Szydłowski, Wojciech Dmochowski. Artystom towarzyszyła orkiestra Teatru Muzycznego Roma, pod dyrekcją Macieja Pawłowskiego. Na realizację albumu poświęcono ok. 1000 godzin pracy studyjnej. Płytę tworzono w sześciu różnych studiach nagraniowych. W nagraniach udział brało 45 muzyków, 12 solistów, 10 realizatorów. i jeszcze taki link (jeden z wielu): pozytywy.com/artykuly/6413-upior-w-operze-teatru-roma-na-cdJak ktoś z Koleżeństwa się zaopatrzy, podzielcie się wrażeniami.
|
|
|
Płyta
Nov 18, 2008 21:52:11 GMT 1
Post by Vesper on Nov 18, 2008 21:52:11 GMT 1
zaopatrzy³am siê i cholernie ¿a³ujê takiej straty pieniêdzy chocia¿ znaj¹c siebie kupi³abym to pewnie nawet gdyby by³o gorsze s³ychaæ, ¿e poœwiêcili 1000 godzin - aktorzy musieli byæ nieŸle wymêczeni i ju¿ im siê nie chcia³o. utwory wydaj¹ siê byæ wykonanane w nieco wolniejszym tempie ni¿ na spektaklu, przez co ca³oœæ sprawia nieco 'senne' wra¿enie. szczytem pod tym wzglêdem jest "Noc muzykê gra" - to po prostu ko³ysanka (nic dziwnego ¿e Christine pada pod lustrem, po prostu usypia z nudów ) o wokalu dok³adniej siê nie wypowiadam bo znawc¹ pod tym wzglêdem nie jestem. wiêc tylko krótko: Damian taki jak siê mo¿na by³o spodziewaæ Paulina za bardzo piszczy miejscami, w dodatku "Wspomij mnie" koñczy sam¹ koloratur¹, bez ostatniego ...myyyyyœl! Marcin ma nieco ciemniejsz¹ barwê g³osu ni¿ normalnie, jakiœ taki ogólnie powa¿niejszy siê wydaje we "Wspomnij mnie" nie ma " Brawo!" Raoula, w "Primadonnie" nie ma kwestii Upiora, w "Il Muto" nie ma dialogu o ropusze, "Maskarada" te¿ jakoœ poszatkowana, "Loch rozpaczy" nie zaczyna siê od kwestii Upiora ( "jeszcze raz loch rozpaczy...), tylko przechodzi od razu do Christine (" mog³eœ mieæ i œwiat i mnie...") ogó³em album zawiera: Uwerturê, Wspomnij mnie, Anio³a Muzyki, Upiora w Operze, Noc muzykê gra, Primadonnê, Il Muto, O tyle proszê ciê, Antrakt, Maskaradê, Szkoda ¿e ciê nie ma, St¹d odwrotu nie ma ju¿, Loch rozpaczy istnieje limitowana wersja, któr¹ dostali pracownicy firmy sponsoruj¹cej, zawieraj¹ca dodatkowo kilka utworów w wykonaniu drugiej obsady; ponoæ dostêpna na Allegro, jesli ktoœ zainteresowany
|
|