|
Post by Nuindaeiel on Aug 21, 2005 11:17:23 GMT 1
Uwaga, uwaga! nowy film z Upiorem! Przedwczoraj kuzynka zrobi³a mi kopiê i tylko czekam, by móc obejrzeæ go jutro, gdy bêdê sama w domu Tu macie opis: Ligê Niezwyk³ych D¿entelmenów tworz¹ bohaterowie, jakich nikt dot¹d nie widzia³, a na jej czele stoi najwiêkszy ³owca i awanturnik na œwiecie, Allan Quatermain - odkrywca legendarnych kopalni króla Salomona. Towarzysz¹ mu: kapitan Nemo, wampirzyca Mina Harker, niewidzialny cz³owiek Rodney Skinner, amerykañski agent do zadañ specjalnych Tom Sawyer, nieœmiertelny Dorian Gray i nieobliczalny dr Jekyll/pan Hyde. Brytyjski wywiad, który powo³a³ do ¿ycia Ligê, reprezentuje enigmatyczny M. Cz³onkowie Ligi nie uznaj¹ ¿adnych autorytetów, s¹ indywidualistami, których los zmusza do wspó³dzia³ania. Musz¹ prze³amaæ dziel¹ce ich ró¿nice i nauczyæ siê ufaæ sobie, bo w nich ca³a nadzieja œwiata: zamaskowany szaleniec, który ka¿e siê nazywaæ "Fantomem" grozi zatopieniem Wenecji, gdzie odbywa siê konferencja przywódców najwiêkszych mocarstw. Cz³onkowie Ligi wyruszaj¹ do W³och na pok³adzie Nautilusa, okrêtu podwodnego kapitana Nemo. Maj¹ dziewiêæ godzin, by ocaliæ œwiat... Wy³apa³am z urywków filmu, ¿e nasz "Fantom" jest mi³oœnikiem Opery, chodzi odziany na czarno i te¿ nosi maskê (tyle, ¿e czarna i na ca³ej twarzy ) Mo¿e ktoœ z Was widzia³ to wczeœniej? Kiedy tyko obejrzê zdam Wam sprawozdanie
|
|
|
Post by Aniolek on Aug 21, 2005 14:48:34 GMT 1
Hehe miałam okazje oglądać ten film , ale było to tak dawno, że ani go już dobrze nie pamiętam, ani nie mogę o nim nic konkretnego powiedzieć. Wiem tylko, że był dość przyjemny do oglądania, niestety na zamaskowanego mężczyznę nie zwróciłam uwagi, ponieważ wtedy nawet jeszcze nie przejawiałam zbytniego zainteresowania osobą Upiora. Więc chyba będzie trzeba wrócić do starych filmów
|
|
Mistress of Night
Nowo Przybyły
Dobry Duszek Forum
"Wsio budiet prawilno, na etom postrojen mir."
|
Post by Mistress of Night on Aug 22, 2005 10:29:48 GMT 1
Aaa, czytałam coś o tym, nawet miałam ochotę to obejrzeć, chociaż film podobno jest mierny, no ale Nuin opowie jak obejrzy Aż poszukam w starych numerach "Filmu", tam na pewno było coś na ten temat... [po przeszukaniu wszystkich czasopism] Tia, użyłam słów "na pewno"? Niesłusznie.. Owszem, jest recenzja, jest artykuł o Alanie Moore, twórcy komiksu, na podstawie którego powstała "Liga niezwykłych dżentelmenów", ale o Upiorze ani słowa... Ewentualnie można pobuszować na filmwebie tudzież innych serwisach filmowych, ale co to da... Zwłaszcza że na filmwebie nie ma Upiorka wymienionego w obsadzie
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Aug 22, 2005 19:25:39 GMT 1
Hmm... a wiêc obejrza³am. Recenzji nie bêdê pisaæ, ale skróce sobie to i owo. Rok 1899. "Fantom", pokaleczony, skrywaj¹cy twarz za mask¹ facet ma w aktach napisane, ¿e jest mi³oœnikiem opery. Ubiera siê jak z Denethor z "Powrotu Króla", tj. jakieœ futrzane p³aszcze i grube zapuszczone odzienia. D³ugie, ciemne, rozczochrane w³osy sprawiaj¹ ¿e przypomina mi.... goryla. W sytuacji zagro¿enia ucieka jak tchórz. Rozbawi³o mnie jego wejœcie w pierwszej scenie filmu: otó¿ wje¿d¿a do londyñskiego skarbca... czo³giem z Niemcami Jest te¿ motyw wysadzania i maskarady w porze karnawa³u. Niestety, Fantom okazuje siê przebierañcem. Nawet jego szpetota by³a fa³szywa ;/ Generalnie film podoba³ mi siê. Mo¿e za du¿o wybuchów i rozwalania budynków, ale podoba³o mi siê dobranie bohaterów. Kapitan Nemo z brod¹ jak szczota jest na przyk³ad mistrzem jakiejœ tam sztuki walki, a jego Nautilus jest IMPONUJACY. Wampirzyca Mina to nie zboczona ¿¹dna krwi histeryczka, sprawia wra¿enie zupe³nie przeciwne... bardzo podoba³o mi siê ukazanie wampira w ten sposób! Tak¿e pokazy jej umiejêtnoœci by³y IMPONUJ¥CE Skinner, czyli Niewidzialny Cz³owiek -bardzo fajnie zmontowano jego "niewidzialnoœæ" -pe³ni funkcjê filmowego cwaniaczka... œwietnie... Jeszcze parê s³ów o Dorianie Gray'u (Stuart Townsend -w ka¿dym wypadku ten z "Królowej Potêpionych") -bardzo fajnie dobrany aktor. Na darmo próbowa³am dorwaæ ksi¹¿kê Oskara Wilde'a by o nim poczytaæ, ale jestam przekonana, ¿e kiedy mi sie to uda, nie rozczrujê siê... Hardcore... Oprócz wy¿ej wymienionych w LMD¯ sa tak¿e Tomek Sawyer, Allan Quatermain oraz dr Jekyl/Mr. Hyde. Dziwne, ¿e wbrew tytuowi Ligi, albo nawet filmu, w grupie znajduje sie kobieta... ;P Nie jest to ambitne kino (wiele niedoci¹gnieæ albo wrêcz przeciwnie- naci¹gañ), ale sprawi³o mi du¿o przyjemnoœci obejrzenie tego filmu. Polecam ka¿demu
|
|
|
Post by Bazylia on Aug 29, 2005 17:46:58 GMT 1
Ja te¿ ogl¹da³am Przyjemna rozrywka, nie wymaga za du¿o myœlenia - no w koñcu takie te¿ s¹ potrzebne. Nie ma czerwonej - farby - du¿y plus. Ale za du¿o migania w czasie walk, jakby ktoœ rzuca³ t¹ kamer¹, mo¿na dostaæ oczopl¹su. Co do Nautilusa to... brrr... (a gdzie obrazek z ka³achem? no gdzie??). Zabiæ. Zabiæ. Zabiæ. Tylko zdobienia by³y ³adne. No dobrze, nie bêdê siê wypowiada³a na ten temat. Poniewa¿ to jest - w moich kategoriach - swego rodzaju fak-fic, teoretycznie wszystko jest dozwolone, a akurat b³êdy tutaj nale¿¹ do najmniej ra¿¹cych. Oj, normalnie muszê znaleŸæ opis jednego filmu, marzê wprost, ¿eby go zjechaæ jak nale¿y (a nale¿y siê, i to jak!). Ok, koniec offtopicu. Generalnie bohaterowie s¹ ukazani ca³kiem nieŸle, Skinner ze swoimi tekstami po prostu rozbrajaj¹cy ("czeœæ, dziwol¹gi" etc.). Fantom w ka¿dym razie nie ma nic wspólnego z Upiorem. Aaaa, no i dziadziuœ Allan ;D "Marnotrawstwo"... to by³o dobre. Aha: jedyny na razie film, który jest lepszy od swojego papierowego pierwowzoru, w tym wypadku jest to komiks. Mia³am okazjê go kupiæ i muszê przyznaæ, ¿e ¿a³ujê. Gratulujê tylko re¿yserowi, ¿e z takiej szmiry zdo³a³ zrobiæ ca³kiem przyjemny filmik. Odnoœnie Miny - Nuin, ona nie by³a do koñca wampirzyc¹. Recenzjê mo¿e kiedyœ mi siê nawet zechce napisaæ, mam film gdzieœtam... No ale na pewno tym razem wy³¹czê napisy. T³umaczenie prawie ¿e po ³oziñsku.
|
|
|
Post by Kaja on Sept 2, 2005 18:09:38 GMT 1
Własnie skończyłam oglądać "Ligę ..." i muszę przyznać dobre kino na piątkowe wieczory, aby się odstresować. Wprawdzie filmowy Fantom nie ma nic wspólnego z upiorem ( ubrał maskę lubi operę i już każe się tak nazywać ) to reszta bohaterów była dobrze dobrana. Na Nautilus jak to określił Sawyer to duża łódka i nie wiem dlaczego jak się wynurzył to przypominał mi Titanik. Ale zdobienia rzeczywiście były ładne i do tego eleganckie wnętrza. Taki podwodny hotel.
|
|
|
Post by Bazylia on Sept 2, 2005 20:40:28 GMT 1
No zgodzê siê na wszystko co chcecie odnoœnie tego filmu, ale nie wmawiajcie mi, ¿e Nautilus by³ dobrze zrobiony :] Nie ze mn¹ te numery. To ju¿ chyba wolê - jeœli chodzi o wnêtrza - Nautilusa z "20 000", wersja z Michaelem Cainem (zabiæ go za ten film!!! ;D). Taaak, to by by³o na tyle... [chichot]
|
|