Post by ladyvaljean on Jun 17, 2008 14:17:23 GMT 1
Po pierwsze: Cały poniższy wywód opiera się na wersji Webbera – wersji oryginalnej – w tej interpretacji tutaj: operaangel.proboards54.com/index.cgi?board=ekranizacje&action=display&thread=156&page=2
Ogólnie biorąc Christine jest tam suczą straszliwą. I nóż w kieszeni otwiera sam kiedy człowiek o niej pomyśli. Ale na drugim palnie jest jeszcze ktoś, kogo dotychczas prawie nie zauważaliśmy.
Pragnę dodać, że dotychczas byłam absolutną przeciwniczką pary Meg/Erik. Ale…
Kim jest Meg?
Mała rozchichotana dziewczyna, córka apodyktycznej matki. Zawsze w cieniu, matki, potem koleżanki Christine. Na pewno wie dużo. Wie więcej o Duchu niż mówi. Może drugie tyle sobie wyobraża.
W scenie z Listami jest odegrane że ona podczytuje listy od Upiora! Jakby jej na czymś zależało bardziej niż mówi.
W czasie prób Don Juana siedzi cichutko obok pianina. Co tancerka robi na próbie śpiewaków? Marzy!
W jednej ze scen podchodzi do Raula i coś mu mówi. Jakby chciała powiedzieć „ weź ją, zajmij się nią, ( a jego niech zostawi)”
Kiedy po Point of no return Upiór porywa Christine i rozwścieczony tłum rusza w podziemia go linczować matka każe Meg się nie ruszać ona po raz pierwszy sprzeciwia się matce i sama rusza przodem. Po co? Ostrzec, ratować kogoś?
Teraz drobne szczegóły Teorii Spiskowej. Zarówno na maskaradzie jak i w ostatniej scenie Meg ubrana jest w strój do jazdy konnej. Po cholerę? A z tego co zasłyszałam to obecna miłość Webbera to była dżokejka. Ta która pozbierała resztki po Christine/ Sarze?
Meg schodzi zbyt późno. Nie ma już czego zbierać. Zostaje tylko maska którą podnosi i jakby przez moment chciała przyłożyć do twarzy, ale zabrakło jej odwagi.
To tylko Hipoteza, ale ogólnie wygląda to dość gorzko. W tym układzie ktoś inny jest małą Persefonką. Tak małą i przeźroczysta, że nikt jej nie dostrzega, nawet sam Hades. A ona ma bardzo dobry ogląd na wszystko, niestety zbyt późno decyduje się na cokolwiek.
Mnie się ta teoria wydaje słuszna, aczkolwiek i tak jestem przeciwna parze Erik/Meg PO Christine. Po Christine w tej wersji, po tym pocałunku nie było co zbierać.