ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on Jul 28, 2008 20:14:25 GMT 1
|
|
|
Post by fidelio on Jul 29, 2008 12:19:57 GMT 1
W 1980 roku Roland Petit - jeden z najlepszych baletmistrzów i choreografów francuskich - zrobił baletową wersję Fantome de l'Opera w samym Palais Garnier! Nie widziałam niestety przedstawienia, ale kiedyś przy jakiejś okazji bibliotecznej miałam możliwość zerknąć na kilka kostiumów (dość nowoczesne były z tego co pamiętam, jakieś szczury w czarnych skórach itp) i program. Wynikało z niego, że nasz drogi Upiór był tym razem Aniołem Tańca a nie Muzyki - jak dla mnie pomysł ciut dziwny, ponieważ śpiew jest dokładnie tak abstrakcyjnym i odcieleśnionym rodzajem ekspresji artystycznej jaki najbardziej pasowałby do Erika. Był też Upiór tańczony na lodzie (muz. Roberto Danova) - niby ze śpiewem z offu, ale oczywiście z mnóstwem tańca. Jeśli pamiętacie musical z 1991, ten z Davidem Stallerem, tam też się kończy tak, że po odejściu Christine Erik zainteresował się Meg Giry i postanowił ją pouczyć. Więc w sumie dałabym im szansę w tej Pradze. Dawno nie byłam w Pradze, a to takie ładne miasto...
|
|
|
Post by hylexuly on Aug 27, 2009 21:47:45 GMT 1
Ja wróci³am parê dni temu I chce znów! Na ten balet! Choæ w¹tpie, ¿e to siê uda.
|
|