ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on Oct 25, 2010 20:46:52 GMT 1
A mnie intryguje jedna rzecz o której tu nie było wcześniej wspominane ( tak mi się zdaje). Zarówno u Leroux jak i u Kay oraz u Webbera występuje opera napisana przez Upiora „Don Juan Triumphant”
Jakby nie było Don Juan jest toposem o którym pisze Mozart w Don Giovannim. Przy okazji polecam ciekawy esej Kirkegarda na temat Don Juana/Don Giovanniego. Ale do rzeczy. Pisząc taką operę, poruszając topos Don Juana, nie można było nie nawiązać do Mozarta – można powiedzieć, że była to rękawiczka rzucona w twarz mistrza. Pisane w perspektywy Don Giovanniego? Jak?
Jestem właśnie po adaptacji, która była próbą wniknięcia w umysł DG i jestem cholernie ciekawa jakby to zrobił Erik. Z jego wszystkimi traumami na punkcie seksualności i pokręconym superego ( co on zrobi z postacią Komandora?)
Chciałam zatem zapytać czy macie jakieś domysły jak mogłoby wyglądać libretto? U Webbera mamy niby jedną scenę, ale co było przedtem, co dalej? Kim jest według Erika Don Giovanni?
Chciałabym spojrzeć na tą historię w oderwaniu od Christine i tego co się stało w PONR. Czego dotyczy samo libretto? Jakieś domysły, teorie? Może znacie jakieś teksty na ten temat, artykuły lub fanfiki?
Ja przyznam że jestem w kropce, a bardzo jestem ciekawa. I jakby była jedna rzecz o której bym miała z naszym bohaterem pogadać to byłoby to „ A coś ty w tym libretcie napisał, co?”
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Jul 7, 2013 3:38:57 GMT 1
Natrafi³am nieco przypadkiem na operê Flammen niejakiego Erwina Schulhoffa i czytaj±c streszczenie libretta od razu przyszed³ mi do g³owy Don Juan Triumphant. Nie dlatego, ¿e uwa¿am, ¿e Flammen odpowiada wyczerpuj±co na pytanie, jak mog³aby wygl±daæ opera Erika, ale dlatego, ¿e posiada pewne ciekawe elementy. Don Juan Triumphant to od zawsze by³ dla mnie Don Giovanni z innym zakoñczeniem, jednak po przyjrzeniu siê Flammen zaczê³am siê zastanawiaæ, czy nie mog³o siê tam pojawiæ co¶ nowego albo czy po prostu DJT nie poszed³ nieco bardziej w stronê czego¶ podobnego do opery Schulhoffa. Np. postaci - ¦mieræ i Marguerita s± baaardzo ciekawe i nie zdziwi³abym siê, gdyby pojawi³y siê równie¿ w DJT (szczególnie ¦mieræ). Niestety nie istnieje (na 99%) nagranie video tej opery, ale jest za to audio: akt I: www.youtube.com/watch?v=SrjzqQpN7O4akt II: www.youtube.com/watch?v=MY71PqF6R-QReszta informacji pochodzi st±d: en.wikipedia.org/wiki/Flammen_(Schulhoff)Pe³nego libretta nie uda³o mi siê znale¼æ, a nawet gdyby, to i tak mój niemiecki jest zbyt s³aby (nie mówi±c ju¿ o czeskim, bo w tym jêzyku ta opera by³a napisana), ¿eby cokolwiek zrozumieæ, opieram siê wiêc tylko i wy³±cznie na streszczeniu.
|
|