|
Post by Mlle_Empsychora on Sept 8, 2011 3:47:05 GMT 1
|
|
|
Post by fidelio on Sept 13, 2011 12:47:41 GMT 1
Bardzo interesuj±ce znalezisko, dziêki za informacjê! Oczywi¶cie, zaraz zajrza³am do tego googlebooks - uwaga: pamiêtajcie, ¿e ten serwis pokazuje tylko niewielki procent ksi±¿ki, wiêc dobrze siê zastanówcie, który fragment chcecie przeczytaæ!!! Ja, przewidywalnie, zajrza³am od razu na koniec. Argh! Otó¿, wyja¶nia siê tam, ¿e ca³a mi³o¶æ Erika do Christine jest wynikiem pomy³ki (ewentualnie omamów) - Erik by³ jakoby wielce zafascynowany jak±¶ ma³oletni± córk± szacha imieniem Anatolia, któr± uczy³. Dziewczynka lubi³a go, a kiedy ucieka³ z pa³acu, rozp³aka³a siê i poca³owa³a go w czo³o... W Pary¿u, zobaczywszy Christine, Erik ubrda³ sobie, ¿e to jest Anatolia, nawet tak siê do niej zwraca³, dopóki nie wyprowadzi³a go z b³êdu. Fina³ w podziemiach o tyle przypomina Leroux, ¿e bierze w nim udzia³ równie¿ Pers. Przebieg natomiast jest zupe³nie inny. Christine, chc±c ratowaæ uwiêzionego Raoula, oblewa twarz Erika zawarto¶ci± jakiej¶ butelki (kwasem?) o¶lepiaj±c go tymczasowo. Gdy Raoul i Pers wydostaj± siê z zasadzki, Pers strzela do Erika i rani go w ramiê. W odpowiedzi, Erik zamierza wszystkich wysadziæ w powietrze i ju¿ ma poci±gn±æ za jak±¶ d¼wigniê, kiedy Pers strzela ponownie, tym razem celniej. Oczywi¶cie, nie zabija Erika na miejscu, ale ¶miertelnie rani. W tym momencie do podziemi wpada policja z komisarzem Mifroidem, który te¿ chce strzelaæ, ale okazuje siê, ¿e to ju¿ zbyteczne. Christine, z lito¶ci, zostaje przez chwilê z Erikiem, gdy ten umiera (do koñca bredz±c co¶ o Anatolii), po czym oddala siê z Raoulem. Ostatni promieñ ¶wiat³a pada na le¿±cego plackiem Erika. Kurtyna. Czy kto¶ zna jakie¶ wcze¶niejsze fragmenty tego dzie³a i mo¿e opowiedzieæ? Koñcówka niestety rozczarowa³a mnie srodze, nie dziwiê siê, ¿e ta sztuka jest praktycznie nieznana (zdaje siê, ¿e zosta³a napisana z my¶l± o teatrzykach amatorskich, g³ównie szkolnych) - chocia¿ pewnie, jakby siê nadarzy³a, to te¿ bym j± obejrza³a z ciekawo¶ci. Ale wybitne dzie³o to to nie jest, z ca³± pewno¶ci± (szkoda, ¿e nie by³o próbek muzycznych, mo¿e chocia¿ tym siê broni). Natomiast - ¿eby siê czym¶ odwdziêczyæ - oparte na powie¶ci Leroux wydaje mi siê TO: www.youtube.com/watch?v=3zk55LKJsM8
|
|