|
Post by Nattie on Oct 30, 2005 17:31:46 GMT 1
Widz¹c, ¿e offtopiki siê tworz¹ tu i ówdzie wydaje mi siê, ¿e takiego tematu brakuje, co niniejszym staram siê naprawiæ Co obejrzeliœcie ostatnio? Na jaki film wybieracie siê? I oczywiœcie mile widziane krótkie wspomnienie To ja zacznê: ostatnio obejrza³am "Olivera Twista". Nieco z przypadku, ale niech bêdzie. Bardzo thingyensowski - to trzeba mu przyznaæ. Atmosferka Londynu z tamtych lat jest naprawdê realistycznie oddana, a sama historia Olivera - có¿, jak na film dla m³odej widowni to naprawdê nie by³a przes³odzona. Okazuje siê, ¿e nie³atwo wyrwaæ siê z bagna, w które siê wdepnê³o, a w niektórych przypadkach w nim wyros³o... Smutna historia i nie wiem, czy koniec mo¿na nazwaæ ca³kowitym happy endem. Pewnie dlatego nawet mi siê ten film podoba³
|
|
PhAnnie
Odwiedzający Operę
|
Post by PhAnnie on Oct 30, 2005 21:57:58 GMT 1
Ostatnio, a dok³adniej wczoraj, by³am na "Gnij¹cej Pannie M³odej". I uwa¿am ¿e film jest œwietny! Czarny humor plus œwietna muzyka ;D. Naprawdê warto obejrzeæ. Choæ je¿eli ktoœ nie lubi zwariowanego stylu Tima Burtona to "Gnij¹ca...." z pewnoœci¹ nie przypadnie mu do gustu.
|
|
|
Post by Bazylia on Oct 30, 2005 22:01:10 GMT 1
Jako tworz¹ca offtopiki tu i ówdzie poczuwam siê do napisania tu czegoœ Pewnie siê powtórzê... No ale. "Olivera Twista" zobaczymy w najbli¿sz¹ sobotê, aczkolwiek jeœli przeziêbienie mnie nie opuœci to nie mam zamiaru iœæ. Nastêpne na liœcie: (mojej osobistej, znaczy siê nale¿y zak³adaæ, ¿e z tego lub innego powodu pójœcie na nie nie wypali, zwykle tak jakoœ bywa....) - "Gnij¹ca panna m³oda" - mo¿e byæ zabawnie... czarnohumorystycznie, ale zabawnie. Zweryfikujemy. - "Czarownica" - eee... trudna sprawa ze wzglêdu na brak czasu wolnego osoby towarzysz¹cej, ale zobaczymy. - "Czara ognia". Tak, Harry Potter IV. Zapowiada siê lepiej ni¿ poprzednie czêœci, przynajmniej muzycznie (nareszcie coœ porz¹dnego, nie to co w poprzednich czêœciach) Na razie chyba wszystko. Reszta to bêdzie ma³y ekran. Z du¿ego ekranu mam jeszcze zaleg³¹ "Zemstê Sithów" (przez niektórych zwan¹ "Zemst¹ S.h.itów"). Ale Kwizar i tak jest lepszy, on ma zaleg³y "Powrót Króla" ;D
|
|
Kwizar
Gość Opery
OWBG, Władca Pustyni
Samozwańczy Naczelny Pilot Forum =)
|
Post by Kwizar on Nov 8, 2005 21:54:18 GMT 1
Prawda, ¿e mnie nikt nie przebije ;D A ostatnio ogl¹da³em Oliviera. Film mi sie podoba³. Historyjka ciekawa. Londyn wrêcz idealny, choæ miejscami wyraŸnie widoczne blue-boxy (to juz jest zboczenie zawodowe;D) druga sprawa jak za mn¹ siedzia³a pewna ehkm... Talesia, która co raz gawêdzi³a: 'o to chyba musieli sami zrobiæ' no to weŸ tu cz³owieku film spokojnie ogl¹daj i nie zwracaj uwagi na niedoci¹gniêcia. Ale ogólnie to film na prawde warty obejrzenia. W planach tak¿e HP IV
|
|
|
Post by Vesper on Jul 25, 2006 15:32:38 GMT 1
chyba pora odœwie¿yæ ten temat by³am dziœ z Marien na drugiej czêœci "Piratów" i powiem jedno - to jest chamstwo!!! jak mo¿na przerywaæ film w takim momencie?? wrrr!!! ja rozumiem ¿e chcieli zachêciæ ludzi do pójœcia na trzeci¹ czêœæ, ale BEZ PRZESADY!!!! i teraz trzeba bêdzie z rok poczekaæ na kolejn¹ premierê... wrrr... film wyjaœni³ pewne niejasne w¹tki z poprzedniej czêœci, ale za du¿o pozostawi³ nowych. ten film zosta³ praktycznie przerwany w po³owie! jak mo¿na zostawiæ widzów z takim uczuciem niedosytu?? wrr, wrrr, wrrr... tak poza tym to nie mam siê za bardzo do czego przyczepiæ, zreszt¹ mankamenty filmu wy³apujê zwykle dopiero po 2 albo 3 seansie jak zdobêdê DVD to bêdê siê nad nim znêcaæ Johnny genialny jak zwykle, ale za ma³o go by³o w tej czêœci, przynajmniej w moim nienasyconym odczuciu Keira dobrze wygl¹da w surducie, hehe Orlando... eee... mimo wszystko jakoœ nie mogê siê przekonaæ do tego aktora, wybaczcie mi, wszelakie jego wielbicielki, o ile s¹ tu takowe a tak poza tym, prawie ca³¹ radoœæ z filmu zepsu³a nam widownia, czyli wycieczka jakichœ rozwrzeszczanych 10-latków normalnie a¿ chcia³o siê ich wszystkich... straszne, ta dzisiejsza m³odzie¿... zreszt¹ o tym mo¿e siê lepiej wypowiedzieæ Marien, mi a¿ tak bardzo nie dopiekli
|
|
|
Post by Nattie on Jul 26, 2006 18:17:46 GMT 1
O, ja siê wybiorê na pewno, prêdzej czy póŸniej, ale siê wybiorê. Aha, wiêc Piraci 3 to nieunikniona przysz³oœæ, a niech im bêdzie. S¹dz¹c po iloœci stryczków to rzeczywiœcie bêdzie irytuj¹ce, ale przynajmniej czujê siê uprzedzona
|
|
|
Post by Bazylia on Nov 5, 2006 22:56:10 GMT 1
Zbieram siê do tego posta od tygodnia... Nadrabiam ostatnio zaleg³oœci filmowe regularnymi seansami No wiêc tak... * "Volver" - pokrêcony film... niby komedia, niby obyczajowy, z elementami dramatu... dziwny, naprawdê. * "Statyœci" - troszkê komedia romantyczna i nie tylko, a poza tym obyczajowy. Bardzo mi³y filmik. Bo obejrzeniu kilku takich wraca wiara w mo¿liwoœci polskiego kina. Szkoda tylko, ¿e jest ich tak ma³o. * "Job - czyli ostatnia szara komórka" - du¿y znak zapytania. Niby komedia, ale to, co naprawdê œmieszne, to ¿arty ju¿ stare i oklepane. A poza tym to takie nie wiadomo jakie. Twórcom chyba zabrak³o jednak troszkê szarych komórek. Aczkolwiek dla odmó¿d¿enia siê mo¿na obejrzeæ. And last, but not least: * "Karol - papie¿, który pozosta³ cz³owiekiem" - œwietny film. Dla tych którzy ogl¹dali - chyba nie wymaga komentarza. Dla tych, którzy nie widzieli - obejrzeæ naprawdê trzeba.
|
|
ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on Jan 13, 2007 19:56:30 GMT 1
P jak Pachnidło. Byłam dziś, wiem że cześć z was się wybiera, wiec obiecałam zrecenzować.
Film dobry. Nawet bardzo dobry, ale bez fajerwerków. Dla tych którzy znają książkę, mogę powiedzieć, że jest to bardzo wierna adaptacja. Czasami aż za.
Ale od początku? Co mi się podobało. Po pierwsze to wspaniała gra aktorska, zarówno postaci drugoplanowych, jak i głównego bohatera. Tu brawa dla Dustina Hoffmana za żywą, wiarygodną i zabawną postać twórcy perfum Baldiniego i dla Alana Rickamna za rolę ojca jednej z ofiar. Sam Jean-Baptiste Grenouille ( w tej roli Ben Whishaw) też przekonuje. Gra kogoś kto rzeczywiście nie budzi żadnych pozytywnych emocji, jedynie odrazę. Jest kimś pomiędzy osobą upośledzoną, a geniuszem. Bardzo trudna rola a tu wyszła doskonale. Piękna jest też w filmie muzyka i krajobrazy. Jak trudno pokazać w kadrze filmu zapach, można jednak stworzyć film malarski na tyle, że skojarzenia do zapachów się nasuwają.
Co mi się nie podobało? Po pierwsze natrętny lektor – narrator. Co dobre w książce w filmie nie. Po drugie natrętne ujęcia nosów. W ogóle kamerzystów i montażystów bym chyba w zad kopnęła. Za dużo dłużyzn. Za dużo zwolnionego tempa, za dużo spadających powoli kropli jak z reklamy. Film aż prosi się o budowanie napięcia montażem. Pamiętacie jak chodziła kamera w filmie Vidocq? Te zbliżenia, szybkie ujęcia, szarpane sceny. Coś co dodawało wszystkiemu jakiegoś „pazura”. Tu tego boleśnie zabrakło.
I mimo że uważam, że film jest jak najbardziej wart obejrzenia, to pozostawia pewien niedosyt. Wybierzcie więc kino z wygodnymi fotelami, bo chwilami może wam się troszkę dłużyć. (-;
Pozdrawiam
Labruja vel LadyValjean
|
|
|
Post by Kaja on Jan 16, 2007 13:40:39 GMT 1
Pachnidło czyli film o tym, że wszystko pachnie i chyba o feromonach.
Ale zacznijmy od początku. Specyficzny klimat i tempo filmu powoduje, ze jest on bardzo senny. Właściwie to trudno okreslić jaki to gatunek bo to komedia ( a sporo tam czarnego humoru), dramat ( jeżeli by spojrzeć na samego głównego bohatera ale tez nie można zapominac o innych postaciach), horror ( sceny z trupami kobiet) i nawet troszkę bajka ( ze swoim bajkowym klimatycznym zakończeniem co nie oznacza, że tam ktoś żyje długo i szcześliwie). Nie wiem dlaczego, ale troszkę "Pachnidło" przypominało mi "Amelię" i to chyba przez urok kina europejskiego. Film jest zrobiony dobrze i własciwie dopieszczony w scenografii w każdym miejscu a co mu tak naprawdę brakuje to akcji. Ta poprostu gdzies sie zgubiła wśród tych wszystkich zapachów. A sam Jean-Baptiste Grenouille to taka dziwna postać zupełnie nie z naszego świata. Czy on do końca wzbudza wstręt? Trudno powiedzieć ale sama gra aktorska jest świetna.
Teraz to jednak mam ochotę przeczytać książkę. A film poleczam choc nie wiem czy w kinie. Może w wygodny fotelu w domu.
|
|