|
Post by PrzeBoski on Jan 17, 2006 6:18:12 GMT 1
Zgodnie z sugestia (jak i moim zdaniem ) zalozylem nowy topic by bylo wszystko zgodnie z zasadami . Na poczatku musze przyznac sie ze mam uczulenie na wszystko co przeslodzone (jak np. wiekszosc kreskowek ze stajni Walta itp), dlatego bylem zaskoczony jak bardzo "Wladca.." nade mna zapanowal. Oczywiscie ze mam w pamieci i te nudne fragmenty i rzeslodzone postacie ale przebrnalem przez nie . A moze myle sie?
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Jan 23, 2006 11:15:37 GMT 1
Hm, hm... nie b¹dŸ pochopny, przyjacielu...! Ksi¹¿ka -jak i film- maja charakter symboliczny i chyba nie mo¿na by³o spodziewaæ siê, ze twórcy tych¿e dzie³ nie podziel¹ œwiata na dobro i z³o... Mo¿esz dok³adnie sprecyzowaæ, które postacie wg. Ciebie by³y przes³odzone? Oczywiœcie, zanim coœ powiesz wbijam nó¿ w plecy Liv Tyler, która zmaœci³a niemal wszystko
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 23, 2006 12:19:27 GMT 1
Liv moim skromnym zdaniem totalnie nie nadawala sie do LOTR-a, zreszta i Aragorn tez nie bardzo mi przypadl do gustu :/ nie byl przystojny i mial nos jak klamka ale to moje prywatne zdanie przeslodzone postacie to oczywiscie Ci mali hobbici, Pippin i Merry jescze ok ale jak ogladalem przygody o Samie i tym Frodo to mialem ochote ich spalic na stosie no i oczywiscie tak przekrecic charakter pozytywnego bohatera jakim byl Faramir to juz bylo bezecenstwo i jest jescze sporo moich prywatnych "ale" i "jak mogli to zrobic?" Ciekaw jestem czy Ty bylas zachwycona filmem czy masz mieszane uczucia ?
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Jan 23, 2006 15:24:22 GMT 1
Aragorn? Stary, Aragorn jak dla mnie zosta³ dobrany najlepiej i zagra³ te¿ bardzo dobrze. Bardzo ceniê tego aktora i uwa¿am ¿e nie mo¿na by³o wybraæ lepiej; a wiesz przecie¿, ¿e z planu wywalono Stuarta Townsenda ("Królowa Potêpionych"). Nie wiem, kto nadawa³by siê lepiej do roli Aragorna! Przeciez gdyby tam by³a ta pipa Crowe albo jakiœ Gibson to pewnie wogóle nie zachwyci³abym siê tym filmem. Viggo zagra³ Aragorna bardzo wymownie a i uwa¿am ¿e wcale nie by³ brzydki Jak dla mnie to ca³kiem interesuj¹cy facet Có¿, a nie rozumiem Twojego zdania o hobbitach, ja nie mam im nic do zarzucenia -jezeli ju¿, to najwiêcej Frodowi, czasami wydawa³ mi siê troche sztuczny (ale tylko CZASAMI) i mecz¹cy. Sam zosta³ zagrany œwietnie a pozostali dwaj adekwantnie do swojego znaczenia w filmie. Je¿eli mam siê czepiaæ aktorstwa i wizualnego doboru- to wywali³abym Matrixa z roli Elronda, jak ju¿ wspomnia³am, Liv Tyler, i bardziej zwraca³abym uwagê na og³adê statystów w rolach elfów. I te¿ popieram, ¿e w¹tek Froda i Sama by³ ma³o dynamiczny i nudnawy, ale to tylko moja drobna uwaga. No tez nie podoba³ mi siê w¹tek Faramira w Dwóch Wie¿ach... chocia¿ pewnie gdyby Frodo nie mia³ k³opotów w drugiej czêœci by³oby cholernie nudno-dlatego te¿ rozumiem t¹ zmianê w scenariuszu. Zmiany musz¹ byæ, bo gdybyœmy robili film CA£KOWICIE zgodny z ksi¹¿k¹, to by nam wysz³y flaki z olejem jak ostatnie "Quo Vadis". Generalnie uwa¿am ¿e W³adca pod wzglêdem technicznym jest dzie³em doskona³ym. I chyba obra¿ê siê jak zaczniesz mi wypominaæ, ¿e ktoœ nosi³ zegarek albo tenisówki, bo nie o to chodzi w filmie...! Widac by³o ¿e ekipa produkujaca W³adcê super sie rozumia³a wysz³o z tego coœ piênego. Prawdziwa sztuka :]
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 23, 2006 16:17:39 GMT 1
Aragorn Ci sie podoba ?? jestem w szoku ale podobno o gustach sie nie dyskutuje.. lecz z drugiej strony naprawde nie wiem kogo mogli by zaprosic do tej roli poniewz mam swoje wyobrazenie tego bohatera i poki co zaden z aktorow nie spelnia moich wymagan wiesz co mnie najbardziej zachwycilo w calym filmie ? to jak zaczynaja sie zapalac ogniska przy straznicach, to bylo MOCNE . Zgodze sie z Toba ze film nie moze byc w 100% zgodny z ksiazka lecz uznaje to za przesade kiedy na koncu ksiazki hobbici i reszta zalogi wracaja do domciu gdzie wszystko jest ok :/ ptaszki spiewaja, wszyscy sie raduja a gdzie jakies swiadectwa wojny ? no i oczywiscie przyczepie sie do watku Sarumana Madrego...gdzie u licha on sie podzial na samym koncu ? to moim zdaniem bylo przegiecie.....czy to prawdziwa sztuka zrobic kasowy film na podstawie kultowej powiesci z ogromnym budzetem ?
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Jan 23, 2006 22:36:15 GMT 1
De gustibus est dipudantum, czy jakoœ tak... co nie? O tak... wici by³y super :] Mimo to ¿e by³o to ca³kowicie wymyslone przez twórców filmu, a nie ksi¹¿ki Odnoœnie koñca "Powrotu Króla" w Shire to przyznam, ¿e dla mnie ksi¹¿ka skoñczy³a siê ju¿ z Minas Titith a ten ww w¹tek by³ dla mnie najnudniejszy z wszystkich i ca³kowicie niepotrzebny. Ucieszy³am siê, ¿e w filmie go nie ma W sumie dla mnie nie by³oby nic dziwnego, gdyby wojna nie dotar³a w tamte strony W zwi¹zku z usuniêciem go w filmie, musia³y zostaæ naniesione pewne zmiany, przede wszytskim z Sarumanem. Je¿eli nie widzia³eœ ROZSZERZONEJ WERSJI PK to ¿a³uj, bo tam w³aœnie jest rozwi¹zanie ca³ej sprawy. A to, ¿e nie pokazano tego w normalnej wersji... to wabik
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 24, 2006 18:09:05 GMT 1
Hmmmm.....nie moge powiedziec ze zaloje iz nie widzialem wersji rozszerzonej, poniewaz wiem co sie dzialo z ksiazki i dlatego nie czuje bym cos stracil Twierdzisz ze ten watek (chodzi o zakonczenie) wg Ciebie byl zupelnie niepotrzebny, obawiam sie ze nie zgadzam sie z Toba Przeciez to wlasnie tam mozemy podziwiac kwintesencje "dojrzalego" Froda kiedy darowuje zycie Sarumanowi i nakazuje oszczedzac szabrownikow. No i historia Sama i jego dziewoji
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Jan 24, 2006 22:41:23 GMT 1
I bardzo dobrze, ¿e sie nie zgadzasz Œwiat by³by nudny gdyby wszyscy mieli takie samo zdanie A wersjê rozszerzon¹ polecam W¹tek Sarumana jest troche oczywiœcie INACZEJ zakoñczony : o Wogóle wiele w¹tków pobocznych jest rozwinietych, chyba najbardziej mi siê podoba³y rozszerzone w¹ty z Eomerem i Eowin¹. I by³y dwie moje ulubione kwestie Legolasa, hihi...! Ale przyznajê, ¿e niektóre by³y trochê "pod publiczkê", mimo to, generalnie wysz³o super!
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 25, 2006 18:20:43 GMT 1
Nuindaeiel tez sadze ze urozmaicenie zawsze sie przyda, zwlaszcza w dyskusji na jakis temat wersje rozszerzona zobacze bo juz dostalem taka propozycje wspolnego ogladania wiec kiedys sie skusze wspomnialas legolasa i tutaj musze stwierdzic ze calkiem niezle wyszedl ten elfik ale the best of the best jest Gimli 101% krasnoluda jak sie patrzy a co mnie najbardziej zaskoczylo ? to jak pokazane zostaly olifanty to mnie zaskoczylo bardzo pozytywnie
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Jan 25, 2006 19:14:58 GMT 1
Hihi, tak, zgadzam siê Legolas wizualnie bardzo dobrze wypad³, no i te jego "akrobackie" popisy by³y super! Ale niestety nie zachwycam siê szczególnie aktorstwem Orlando Blooma... czasami wydaje siê mi byæ taki sztuczny i ma³o naturalny. Mimo wszystko jest u mnie na +. Gilmi z kolei po prostu wymiata!!! Zarówno zachowaniem, g³osem jak i stron¹ wizualn¹ ;D Tyle ¿e od "Dwóch Wie¿" pe³ni rolê takiego "rozœmieszacza" i w sumie trochê takiej ofiary, co ciut mnie dra¿ni. Oczywiœcie wszystkie moje zastrze¿enia nie oznaczaj¹, ¿e s¹ to pow¿ne minusy. Takie zmiany w filmie po prostu musia³y zostaæ naniesione; szczególnie rozumiem wszystkie modyfikacje w DW, które by³y najtrudniejsze do filmowania. PrzeBoski, a jak podoba³a Ci siê muzyka? I które kawa³ki uwa¿asz za najlepsze?
|
|
|
Post by PrzeBoski on Feb 20, 2006 8:19:29 GMT 1
Nuin szczerze mowiac nie zwrocilem zbytniej uwagi na muzyke tego filmu, to dla mnie jest zawsze drugo planowa rzecz na ktora zwracam uwage . chyba bede musial zobaczyc raz jescze ten film by sobie przypomniec Nuin a co powiesz by nasz topic przeniesc na ksiazki i porozmawiac o dziele pisanym ?
|
|
|
Post by Kaja on Feb 20, 2006 8:52:46 GMT 1
Ja poproszę aby ten temat zszedł na książkę bo wtedy się przyłącze i rozwiniemy ten temat któryśmy zaczęli a co do muzyki to bardzo polecam wszystki trzy ścieszki dzwiękowe. To świetne płyty i wspaniale oddziaływują na wyobraźnię
|
|
|
Post by Nuindaeiel on Feb 20, 2006 15:35:41 GMT 1
Hmm... w sumie jest mi to obojêtne w którym dziale bêdziemy rozmawiaæ, ale jak dla mnie to jetsem pewna ¿e nie unikniemy rozmów zarówno o filmach jak i ksi¹¿ce A tak wogóle, to które miejsce w Œródziemiu (tym "w³adcowym") uwa¿acie za najlepiej wymyslone tudzie¿ przeniesione na ekrany? Bo ja prawdê mówi¹c rozczarowa³am siê trochê Lothlorien, za to Rivendell by³o suuuper (chocia¿ mog³o byæ trochê obszerniej pokazane). Wymiata³ jak dla mnie Rohan, Minas Tirith te¿ niczego sobie, ale te¿ mog³o byæ go trochê wiêcej Za najlepiej zrobion¹ uwa¿am Shire - tak... swojsko... tak... dok³adnie tak jak mia³o byæ Troszeczkê inaczej wyobra¿a³am sobie Minas Morgul i wymarsz Mordoru zeñ, ale najwa¿niejsze, ¿e Król Nazguli zrobi³ swoje Dobra, niewa¿ne. A co Wy myœlicie?
|
|
|
Post by Kaja on Feb 20, 2006 17:41:51 GMT 1
To może tak wszystkie miejsca w kolejności pojawiania się: Shire - zielone, sielankowe nic dodać nic ująć. Tak chyba Tolkien je sobie wyobrażał. Gospoda "Pod Rozbrykanym Kucykiem", Bree - Ciekawie przedstawione choć sama miejscowość i miejsce bardzo podejrzane. Jak dla mnie duży kontrast, ale może tak powinno być. Amon Sul - nie to mi sie nie podoboło. Nie wiem czemu. Te ruiny do mnie nie przemawiały. Rivendell- tutaj nic bym nie zmieniła no może dałabym radę do jakiegoś pomieszczenia bo to wszystko takie jakies przewiewne. Moria - zapiera dech w piersiach zwłaszcza jak Gandalf zapala światło Lorien - troche sztuczne zwłaszcza drzewa i te platformy. Argonath - znowu zapiera dech. Te monumentalnr pomniki i ich proporcje Isengard - sztuczna, ale potem te kopalnie sa bardzo realistyczne Rohan, Edoras-wzorowany na twierdzy Wikingów, super Fargorn - mieszane uczucia, zbyt dziki za dziki. Minas Tirith - robi wrażenie Osgiliath - zburzona twierdza własciwie nie mam zaszczerzeń Minas Morgul - w porównaniu z MT wygląda blado a podobno te wieże miały być identyczne Ithilien - i to miała być piękna kraina? zbyt mało pokazana. Bara - Dur - Owiele lepsze wrażenie niż MM zwłaszcza z okiem Saurona
Ogólnie wszystkie miejsca zrobione są na +5 kawał dobrej roboty.
|
|