|
Post by serathe on Apr 2, 2008 18:52:04 GMT 1
Cóż, nazywam się Serathe, krążę pod tym imieniem po całej sieci i przy odrobinie poszukiwań można się o mnie sporo dowiedzieć. Fan(atycz)ką Upiora jestem już od pewnego czasu - aczkolwiek nie miałam dotąd szczęścia do oglądanych ekranizacji, a Upiór istniał u mnie tylko jako wolna, prywatna wariacja na temat postaci u Lerouxa. "Upiór" Susan Kay był dla mnie objawieniem. Wielokrotnym. Jednak to, co aktualnie sprowadza mnie tutaj, to także moja prezentacja maturalna, na którą obrałam sobie temat "bohater negatywny o szlachetnym sercu" i gdzie mam zamiar z oddaniem udowodnić (na przykładzie panów: Erika, Severusa i V.), że zło jest tylko maską, nałożoną im przez ludzi, by uczynić z nich potwory. Mam nadzieję, że stworzę coś dobrego. Ale, wracając - witajcie i powitajcie, bo ja tak szybko sobie nie pójdę.
|
|
|
Post by Aniolek on Apr 2, 2008 19:51:13 GMT 1
Witaj Ser miło mi Cię powitać w naszych skromnych progach, mam nadzieję, że dyskusja z nami i przeglądanie tematów (a jest kilka naprawdę dobrych o psychice Upiora i ogólnie jego analizie) pomoże Ci w stworzeniu Twojej pracy Więc witam jeszcze raz i szczerze zazdroszcze tematu... dlaczego jak ja zdawałam maturę to mieliśmy takie badziewia? Niby można było samemu podać temat, ale musiał on być jakoś związany z lekturami A jeśli się nie mylę Upiór opery, V czy Harry Potter nie weszły do kanonu lektur Więc, prosze, ugaś strumień mojej ciekawości i powiedz jak Ty to zrobiłaś? Jeszcze jedna taka mała rzecz, Twój temat brzmi "Bohater negatywny o szlachetnym sercu" o ile co do V. zupełnie się zgadzam, Snape też powiedzmy ujdzie w tłumie, o tyle mam małe wątpliwości co do uzasadnienia umieszczenia w nim Upiora... Jak dla mnie jego działania nie wynikały ze szlachetności serca, ale to już może temat do dyskusji w innym dziale i w innym miejscu
|
|
|
Post by Vesper on Apr 2, 2008 21:21:17 GMT 1
witam kolejnego przybysza w naszych Podziemiach ciekawy temat na prezentacjê, na pewno znajdziesz tu coœ do swojej pracy. czemu ja na nic takiego nie wpad³am? chocia¿ mo¿e to i lepiej, przynajmniej teraz Upiór nie kojarzy mi siê Ÿle z prze¿yciami maturalnymi ¿yczê powodzenia na maturze i owocnej bytnoœci na forum
|
|
|
Post by Kaja on Apr 3, 2008 8:05:28 GMT 1
Ja też witam w podziemiach. O to już będziesz drugą maturzystką u nas która nawiązywała w swojej prezentaji do upiora. Teraz to naprawde jest dobrze z tym wyborem tematów. Jak ja zdawałam maturę to nic takiego nie było. Tylko 3 pytania od komisji i tyle. Jednak wracać do niej już nie chce. Może kiedyś zacytujesz nam treść swojej prezentacji. Chętnie poczytamy.
|
|
|
Post by Bazylia on Apr 3, 2008 10:51:21 GMT 1
Czyżby ta Serathe od "Czerwonego piórka"? Witam ciepło i życzę głupawki i dobrej zabawy, bo tego u nas nie brakuje nigdy. Widzę że teraz coraz lepiej maturzyści mają z tematami na ustną, nasz rocznik jeszcze musiał zdawać na podstawie lektur (a przynajmniej u nas w szkole...). Powodzenia w wyszukiwaniu materiału do prezentacji - coś u nas się na pewno znajdzie. I dołączam się do Kai - chętnie poczytamy kiedy już będzie gotowa.
|
|
|
Post by fidelio on Apr 3, 2008 13:22:54 GMT 1
Hej hej, my się już spotkałyśmy, ale witam bardziej oficjalnie na naszym małym forum. Dobrej zabawy i owocnych poszukiwań w sprawie tej prezentacji. Fajnie, że można już teraz wybierać takie mniej oczywiste tematy, ale nie znaczy wcale, że to będzie dużo łatwiej. W końcu matura to bądź co bądź wyjście przed komisję nieco bardziej od siebie zaawansowanch wyjadaczy kulturowych, a nie klub hobbystyczny. Ale przy odrobinie zaparcia i chęci to się ma dobre zadatki udać. Życzę i kibicuję. Jestem bardzo ciekawa, jak poradzisz sobie z tym tematem. Kwestia "szlachetnego serca" też aż się prosi o odrębny temat gdzieś indziej na forum. Raz jeszcze, witam. A z ekranizacjami nie ma się czym przejmować. Dla mnie wersje kanoniczne są trzy: Leroux, Webber i Kay. Reszta to swobodna twórczość na pokrewne tematy - czego oczywiście nigdy dość i co jest ogromnie miłe, albo przynajmniej twórczo irytujące.
|
|
hesperyda
Odwiedzający Operę
Samozwańczy Naczelny Polonistyczny Pedant Forum
|
Post by hesperyda on Apr 3, 2008 16:23:03 GMT 1
Cześć, Ser! *macha entuzjastycznie* Miło Cię widzieć :>
|
|