|
Post by Neocountess on Oct 9, 2005 16:33:10 GMT 1
|
|
|
Post by Nattie nz on Oct 9, 2005 18:27:20 GMT 1
OOOO, jakie dobre wieœci, Pani Neohrabino!!! Dziêki! No mo¿e rzeczywiœcie nie najœwie¿sze, ale jakoœ nikt wczeœniej o tym nie donosi³ tak oficjalnie Ja nie kcem pana Kleksa, ja kcem UPIORAAAAA!!!!! [wdech, wydech....] Cierpliwi ¿yj¹ d³u¿ej, cierpliwi ¿yj¹ d³u¿ej... [idzie odmawiaæ mantrê] A ja to tu wklejê, ¿eby mieæ dowód, jakby siê kto rozmyœli³, to mu phani stryczkiem zrobi¹ to, co Mistrz Buquetowi... O! Warszawa. Roma wystawi "Upiora w operze" Wprawdzie do Warszawy nie dojecha³ wci¹¿ - mimo kilkakrotnych zapowiedzi - autor musicalu "Koty" Andrew Lloyd Webber, ale spektakl w Teatrze Roma obejrzeli w³aœnie przedstawiciele firmy producenckiej za³o¿onej przez brytyjskiego kompozytora. I wydali zgodê na wystawienie kolejnego jego wielkiego przeboju: "Upiór w operze" - pisze Jacek Marczyñski w Rzeczpospolitej. «Szefowi produkcji Patrickowi Murphy'emu z firmy The Really Useful Group Ltd. oraz Pam Skinner, koordynuj¹cej produkcje musicali Webbera na œwiecie, warszawskie "Koty" bardzo siê podoba³y. Ich zdaniem jest to inscenizacja porównywalna z tym, co mo¿na ogl¹daæ na Broadwayu lub londyñskim West Endzie, dlatego te¿ zgodzili siê, by Teatr Roma przygotowa³ premierê "Upiora w operze". Co wiêcej - firma Andrew Lloyda Webbera z regu³y sprzedaje gotowe wersje inscenizacyjne, ale dyrektor Romy Wojciech Kêpczyñski [na zdjêciu] mo¿e - tak jak to by³o w przypadku "Kotów" - przygotowaæ w³asn¹ wersjê sceniczn¹ musicalu.
"Upiór w operze", powsta³y na w¹tkach powieœci Gastona Leroux z 1911 r. o mê¿czyŸnie z oszpecon¹ twarz¹, ¿yj¹cym w podziemiach Opery Paryskiej, to jeden z najwiêkszych przebojów w historii teatru muzycznego. Prapremierowa wersja londyñska z 1986 r. osi¹gnê³a liczbê prawie 7 tysiêcy przedstawieñ, do tej pory musical zagrano ponad 65 tys. razy w 20 krajach. Od dawna polskie teatry zabiega³y o mo¿liwoœæ polskiej premiery, ale bez powodzenia.
Jak powiedzia³ jednak "Rz" dyrektor Wojciech Kêpczyñski, na utwór Webbera w Romie trzeba bêdzie jednak poczekaæ do koñca 2006 r., bo teatr musi wywi¹zaæ siê z przyjêtych wczeœniej planów. Najbli¿sza premiera odbêdzie siê w paŸdzierniku 2005 r. Bêdzie to s³ynny "Taniec wampirów". Ten musical w re¿yserii Romana Polañskiego i inspirowany jego filmem "Nieustraszeni zabójcy wampirów" cieszy³ siê wielkim powodzeniem w Austrii i w Niemczech. Warszawsk¹ wersjê przygotowuje asystent Polañskiego, Cornelius Baltus. W czerwcu 2006 r. Roma chce przygotowaæ kolejne po "Piotrusiu Panie" du¿e widowisko dla dzieci -"Akademiê pana Kleksa", Dopiero potem przyjdzie czas na "Upiora w operze".»
"Koty zwabi³y upiora" Jacek Marczyñski Rzeczpospolita nr 254 28-10-2004
|
|
|
Post by Bazylia on May 10, 2006 12:43:52 GMT 1
Podobno ROMA ju¿ ma licencjê na Upiora (Ÿród³o bardzo nieoficjalne)
|
|
|
Post by Kaja on May 10, 2006 13:33:44 GMT 1
Też słyszałam te nieoficjalne plotki i mam nadzieję, że się sprawdzą. Premiera podobno na jesień 2007. Tyle czekania, ale my phani jesteśmy cierpliwi.
|
|
|
Post by Nattie on May 16, 2006 22:35:55 GMT 1
Ja przeczyta³am trochê bardziej oficjalne wieœci, w wywiadzie z panem Paw³owskiem (dyrektorem Romy) udzielonym 5 maja 2006 twórczyni œwietnego bloga o musicalach (polecam lekturê tak przy okazji!) moje-musicale.blog.onet.pl/2,ID92818845,DA2006-05-05,index.html Podajê pe³ny link, bo kopiowanie zabronione W ka¿dym razie wynika z tego, ¿e Wojciech Kêpczyñski po sukcesach "Miss Saigon: i "Kotów" dosta³ pozwolenie na wystawienie "Upiora". Nie wiadomo jednak, gdzie mia³o by siê to odbyæ - Roma nie jest przes¹dzona.
|
|
|
Post by Kaja on May 17, 2006 6:58:54 GMT 1
Te¿ to czyta³am, ale i tak trzymam kciuki, bo skoro maj¹ pozwolenie. Zreszt¹ gdzie mieliby to wystawiæ.
|
|
|
Post by Nattie on May 17, 2006 22:15:00 GMT 1
W³aœnie, dziwne, ¿e Kêpczyñski tak nagle o Romie nie mówi zdecydowanie... Czy¿by inne plany? Jakoœ trudno w to uwierzyæ.
|
|
|
Post by Bazylia on May 18, 2006 11:14:40 GMT 1
Jakby to powiedzieæ... w Romie czy nie w Romie to mniejsza, oby dobrze obsadê dobrali.
[idzie pikietowaæ] Rozmus na Carlottê! Rozmus na Carlottê! ;D
|
|
|
Post by Nattie on May 18, 2006 17:14:55 GMT 1
Oj, w³aœnie, w³aœnie... Obsada to podstawa! Nie jestem pewna, czy Rozmus poradzi sobie z partiami Carlotty, ale temperament to ma odpowiedni!
Ajj, Roma nie jest z³a na pewno, a nie ukrywam, ¿e jak "Upiora" wystawi¹ na Wybrze¿u to bêdê mia³a gorzej z dojazdem. Jak o koncercie ¿yczeñ, to ja poproszê Gliwcki Teatr Muzyczny ;D
|
|
|
Post by Bazylia on May 18, 2006 18:15:13 GMT 1
Jak koncert ¿yczeñ to poproszê cokolwiek byle w Warszawie. No ju¿ nie bêdê bezczelna i nie poproszê kina "Centrum" w Siedlcach bo niby scenê tam maj¹ ale warunków do "Upiora" niestety nie. No jak to nie poradzi sobie? Nattie, pos³uchaj "Ale tu jasno" z p³yty TW, to rozwieje twoje w¹tpliwoœci.
|
|