|
Post by Nattie on Jan 16, 2006 0:06:02 GMT 1
Lusi: Popieram pratchettowskiego Œmieræ i Regisa! PrzeBoski: Z tych wymienionych powy¿ej to Andy Dufresne mnie najbardziej do serca przypad³, zreszt¹ ca³a historia jest niesamowita - choæ przyznajê, ¿e znam j¹ tylko z kilkukrotnie obejrzanego filmu. Gato! Pod "Allo Allo" ja siê te¿ podpisujê. Oni wszyscy maj¹ takie charaktery, ¿e podziw bierze dla scenarzystów! I ten œpiew Madame Edith...
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 16, 2006 18:53:42 GMT 1
Nattie, don Corleone nie przypadl Ci do gustu ?? chyba pojdziemy na "materace" a jesli chodzi o Andiego to widzialas tylko film czy czytalas tez ksiazke ? film ukrywa duzo faktow a niektore przeinacza tak wiec polecam ksiazke kiedys zaproponowalbym wspolne czytanie (hahaha) a teraz za takie cos moglbym dostac czyms ciezkim po glowie .
|
|
|
Post by Aniolek on Jan 17, 2006 14:24:06 GMT 1
Ja nie czytałam "Ojca chrzestnego" . Jeśli chodzi o Andego no to cóż .... lubiłam go i w książce i w filmie trzeba przyznać zdolny facet Tak swoją drogą mój drogi Boski na tym forum nie flirtuje się z mężatkami bo możesz nie tylko od jednej osoby dostać po głowie
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 17, 2006 14:53:26 GMT 1
Aniolku nie czytalas "Ojca Chrzestnego" ?? Trzeba bedzie zaleglosc nadrobic a tak baj de lej ja tutaj nie flirtuje az tak bardzo ale obiecuje byc grzecznym mezczyzna i nie zasmiecac forum flirtami z mezatkami ^^, mam tu rowiez na wzgledzie zdrowie psychiczne jak i fizyczne
|
|
ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on Jan 20, 2006 1:51:24 GMT 1
Ulubieni bohaterowie...rozmarzam się....jaki miły temat przed snem....
To może zaczneimy od jakiejś pani dla odmiany Milady de Winter z Hrabiego Trzech Muszkieterów. Zbrodniarze i nikczemnicy tylko cudem ją pokonali. PrzeBoski chyba różnimy się w percepcji czynów muszkieterów. I skoro już wspomniano Anastazja Strzelecka z "Kontroli" Wiktora Suworowa , to też ją dodam. Jest cudowna.
A z panów...Ehhh - Oczywiście Upiór. Skoro tu jestem, to chyba oczywiste. - Heathcliff z Wichrowych Wzgórz. Franca. Ładne określenie. W wykonaniu Ralfa Fienesa po prostu mniamuśny. Mryyyy. - Darth Vader z Gwiezdnych Wojen. Opcjonalnie straszy Anakin. Kiedy ostatnio oglądaliśmy ze znajomymi wszystkie części stawałam na baczność kiedy tylko pojawiał się On. (-: - Jan Valjean z Nędzników. To postać która chyba najbardziej mnie poruszyła i wzruszyła. Ze wszech miar tragiczna. - Syriusz Black w harrego Pottera. Jak już jesteśmy przy skazańcach. Nieporównywana do Valjean'a literacko, ale za to na Oldmanie oko zawiesić można. - Larsen Wilk Morski. Błękit Oceanu, Melancholia i ból głowy. Poza tym też był franca. - Lusac Corso z Klubu Dumas Arturo Perez Reverte. Mały s****syn, ale z książką w ręku. A czy jest lepszy afrodyzjak niż literatura? - Kapitan Diego Alatriste także z Perez Reverte. Za chłodny błysk oka i toledańską stal. - John Keating ze Stwoarzyszenia Umarłych Poetów. Też za książki.
|
|
|
Post by PrzeBoski on Jan 20, 2006 21:18:45 GMT 1
ladyvaljean uwazasz za nikczemnikow hrabiego de Winter,D'artaniana,Atosa (hrabia de la Fere),Portosa,Aramisa i oczywiscie kata z Lilie?? moim zdaniem potraktowali ja (hrabine de Winter,hrabine de la Fere) nadzwyczaj lagodnie:P ja bym ja jeszcze zywcem przypiekal i inne takie to tak troche off topic ale musialem jakos zareagowac
|
|
Fanti
Nowo Przybyły
Zabić. Zakopać. Odkopać. I zabić jeszcze raz. Powtarzać aż do skutku.
|
Post by Fanti on Feb 7, 2006 22:12:27 GMT 1
Lusi, wspominałaś o Szarleju?^^ Nie nooo, ten facet jest fenomenalny! Dziwne ma nieco usposobienie, początkowo bardzo trudno go rozgryźć, ale osobiście nie wiem, jak można go nie lubić. A egzorcyzmy na Samsonie są wręcz prześmiewcze. ;D
A czy toś już może wspominał Darcy'ego z "Dumy i uprzedzenia"? Bo też go baaardzo lubię. [Hihi, a w filmie uśmiechnął się aż trzy razy! ;D]
|
|
PhAnnie
Odwiedzający Operę
|
Post by PhAnnie on Apr 12, 2006 18:24:45 GMT 1
A oto moja wspania³a dziesi¹tka: (Po skoñczeniu posta): No dobra, jedenastka 1. Erik vel Upiór Opery, znany tak¿e jako Anio³ Muzyki, Mistrz Zapadni, itd, itp 2. WiedŸmin Geralt - za poczucie humoru i ciêty jêzyk (ach, te dialogi! ;D) 3. Marvin z "Autostopem przez Galaktykê" - najbardziej depresyjny robot w ca³ym wszechœwiecie 4. Grace z "Arizona Dream" - zdecydowanie dziwna dziewczyna. Chcia³a byæ ¿ó³wiem (bo ¿ó³wie ca³y czas siê uœmiechaj¹). Podjê³a próbê (w najwy¿szym stopniu nieudan¹) powieszenia siê na nylonowych rajstopach. Nie mam pojêcia dlaczego ale naprawdê j¹ polubi³am 5. Prattchettowski Œmieræ - pozostawiam bez komentarza 6. Hamlet - Naprawdê. Kocham sceny w których udaje wariata 7. Woland z "Mistrza i Ma³gorzaty" - choæ jest szatanem, to na pewno nie mo¿na powiedzieæ, ¿e jest z³y. Jest raczej smutny, ale w gruncie rzeczy to porz¹dny..... (hmmm.....cz³owiek?....eee...facet?...) no, porz¹dny z niego czort ;D 8. Jak ju¿ jesteœmy przy "MiM", to tytu³owych bohaterów te¿ dorzucê. A co tam 9. Aragorn z "WP". I jak ju¿ ktoœ napisa³ (chyba Kaja) o wiele lepszy, bardziej tajemniczy, itd. jest Aragorn filmowy (Viggo! Viggo!) 10. No i niech bêdzie z WP jeszcze Eowina. Za to, ¿e nie da³a siê zamkn¹æ w klatce. 11. A, i jeszcze passssskudny Gollum. Kocham zw³aszcza rozdzia³ "Riddles in the dark" z "Hobbita" Na razie tyle.
|
|
|
Post by Vesper on Jun 4, 2006 18:13:46 GMT 1
hmm... ulubieni bohaterowie... du¿o tego wymienie tylko kilku: *Upiór Opery (nigdy byœcie nie zgadli, prawda? ) *Dracula (filmowy, nie ten z ksi¹¿ki Stokera) *hrabia Monte Christo *WiedŸmin Geralt *wampir Regis *lord Havelock Vetinari, Patrycjusz Ankh-Morpork *Œmieræ (ten Pratchettowski, rzecz jasna ) *Indiana Jones w wykonaniu Harrisona Forda (eh, gdyby wszyscy archeolodzy byli tacy...) *nieœmiertelny James Bond, zw³aszcza w wykonaniu Rogera Moora i Pierce'a Brosnana *Joanna z ksi¹¿ek Chmielewskiej *Morgana z Mgie³ Avalonu
|
|
|
Post by Nattie on Jun 6, 2006 20:38:22 GMT 1
Aj, tak sobie czytam... Vespero, witaj w klubie! No tego pierwszego naliœcie to gdzieœ kojarzê, zaraz... [zamyœla siê...] Zaraz sobie przypomnê.
Ech, gdyby wszyscy archeolodzy byli tacy jak Indi [HF], to ja bym na archeologiê posz³a!
|
|
|
Post by Vesper on Jun 7, 2006 12:54:58 GMT 1
ja idê, mo¿e siê jakiœ znajdzie ;D jeden mi wystarczy, nie jestem zach³anna a, i do mojej listy zapomnia³am dodaæ *kapitana Sparrowa z 'Piratów z Karaibów' w³aœciwie to jeszcze pare innych postaci odgrywanych przez Deppa mog³abym wpisaæ... on zwykle trafia na role ciekawych osób...
|
|
|
Post by mrs Jones on Jun 24, 2006 18:43:21 GMT 1
Bohaterowie ksi¹¿kowi: ~Javert ("Nêdzinicy" Wiktora Hugo) ~Leopold Bloom ("Ulisses" Jamesa Joyca) ~Klaudiusz Frollo ("Katedra Marii Panny w Pary¿u" Wiktor Hugo) ~Santiago ("Alchemik" Paulo Coelho) ~Urszula ("Sto lat samotnoœci" Gabriel Garcia Marquez) ~Eryk ("Upiór w Operze" Gaston Leroux)
Jeœli chodzio bohaterów filmowych to: ~Don Juan De Marco ("Don Juan de Marco" Johnny Depp) ~Jack Sparrow ("Piraci z Karaibów" Johnny Deep) ~Javert ("Nêdznicy" John Malkovitz) ~Marc i Anna ("Opêtanie" Sam Neil i Isabelle Ajani) ~Elen Ripley ("Obcy" - wszystkie czêsci, Sigourney Weaver) ~El Mariachi ("Desperado" Antonio Banderas) ~Zorro ("Maska Zorro" Antonio Banderas) ~Tytus Andronicus ("Tytus Andronicus" Anthony Hopkins) ~Amélie Poulain ("Amelia" Audrey Tautou) ~Gilbert Grape i Arnie Grape ("Co gryzie Gilberta Grapa" Johnny Depp i Leonardo DiCaprio)
Bohaterowie musicalowi: ~Esmeralda ("NDDP" Helene Segara) ~Upiór ("Phantom of the Opera" Gerard Butler) ~Gryzabella ("Cats" Elaine Paige) ~Che ("Evita" Antonio Banderas) ~Roxie i Velma ("Chicago" Renée Zellweger i Zeta-Jones) ~Romeo ("Romeo et Juliette" Damien Sargue) ~Jan ("Metro" Robert Janowski) ~Rohan Raichand ("Czasem s³oñce czasem deszcz" Hrithik Roshan)
Oj, d³uga lista. W razie gdybym o czymœ zapomnia³a - dopisze;)
|
|
|
Post by Aniolek on Jun 24, 2006 21:57:12 GMT 1
Ja w sumie dodałabym też Frolla z książki V. Hugo "Katedra Marii Panny w Paryżu" (uwielbiam tą postać, jest da mnie tragiczna i tyle) z musicalu Notre Dame to najbardziej lubie Poete ale to dlatego, że kocham się w głosie Bruna Pelletiera z książki i w sumie z filmu też uwielbiam Hanibala "Kanibala" Lectera (swoją drogą Anthony Hopkins w tej roli jest dla mnie idealny, nie widze nikogo innego tam)
|
|
|
Post by fidelio on May 24, 2007 21:37:56 GMT 1
Oj, dużo ich. Pewnie o kims zapomnę... No dobra. Kolejność prawie przypadkowa. 1. Erik, Erik, Erik - miejmy to z głowy 2. Heathcliff (Wichrowe Wzgorza) - dlaczego nikt nie sympatyzuje z biedna, durna Izabela Linton, tylko wszyscy z Catherine? 3. Erlend syn Mikołaja (Krystyna corka Lawransa) - ksiazka na Nobla, plus uroczy skurczybyk; 4. Roger Mortimer (Krolowie Przekleci) - rycerz, ale nie ortodoks; 5. Dracula - dobry wampir nie jest zly; 6-10. Panie do kompletu do panów 1-5 (Christine, Cathy, Kristin, Izabela, Wilhelmina) - w deche babki, choc leciutko dziwne; 11. Boemund książę Tarantu (Krzyzowcy Kossak-Szczuckiej) - sceptyczny krzyżowiec, rzadki okaz; 12. Wolf Larsen (Wilk Morski) - kolejny interesujacy skubaniec; 13. Lestat de Lioncourt - za te uroczą dekadencję; 14,15, 16. Michał Wołodyjowski z Baśką, ale Azja troche też (dopoki nie przegina); 17. Geralt z Rivii - zdecydowanie; 18, 19 Jean Valjean, Eponina Thenardier (Nędznicy) - bo z Kozetki takie ciele wyrosło 20, 21 pułkownik Brandon, pan Darcy (to z Austen) - wysoce sensowne typy do zakochania się w; 22. Morgana (Mgły Avalonu) To państwo z książek. Jako bohaterowie filmowi też się najcześciej sprawdzają, choć nie w 100%. Plus w kategorii filmowej: 1. Han Solo plus Indiana Jones - u mnie to ta sama osoba 2. Aragorn i dodatkowo jeszcze: 3. Latający Holender (w wersji operowej Wagnera) - fenomenalna postac, mroczny, tajemniczy, wybawiony przez miłość, kto z miłośników Erika nie widział/ nie słyszał jeszcze to zdecydowanie polecam. Fidelio
|
|
ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on May 24, 2007 21:54:04 GMT 1
ach ktoś w koncu docenił (-; to wejrzenie zimnych błekintnych oczu, melencholia i ból głowy - skurczybyk przedni to się zgadzam
więc i ja moich kilku dodam jak już temat zaczęłam
no Erik bo musi być ( ale ten z Tego filmu z Tym głosem) V z V jak Vendetta - za maski, noże, ten głos i Dantesa Jan Valjean z Nędzników - bo musi byc jakiś dobry bohater Anakin vel Vader - nie wiem czemu rusza Chrabia Monte Christo - jako najprawdziwszy czarodziej Pan Kinsky z Rzymskiej Opowiesci - za piękne dłonie i muzykę Lucas Corso z Clubu Dumasa Perez Reverte - taki mały s****syn z książkami Severus Sanpe za mroczne S i głos i ironię Heathcliff - bo musi na tej liście być, szczególnie w nowszej wersji filmowej było na czym oko zaczepić
no to chyba tyle, bo się mHrokczno robi....
|
|