|
Post by Bazylia on Sept 3, 2005 20:29:25 GMT 1
3 paŸdziernika? Jak moja siostra ;D
Có¿... parodia nieco stanie w miejscu na razie. Przede wszystkim ze wzglêdu na intensywne randki z Normanem Daviesem i jego "Bo¿ym Igrzyskiem". A póŸniej "Europ¹". A w miêdzyczasie mo¿e dostanê "Serce Europy" po polsku.
Ale równie¿ z innego powodu, ujawniê go w przysz³y pi¹tek, wraz z Kwizarem i, byæ mo¿e, moj¹ siostr¹. Ale muszê to starannie zaplanowaæ. Albowiem powinno to byæ w wielkim stylu. A przynajmniej w takim, ¿eby zosta³o zapamiêtane. Ju¿ o to siê postaramy, zapewniam. I proszê ¿adnych pytañ. W pi¹tek wszystko bêdzie jasne. W ka¿dym razie akcja jest du¿a.
A na razie z niusów: kupi³am dziœ lektury i "Europê" Daviesa, myœla³am, ¿e mi siê rêce urw¹, dobrze, ¿e wraca³am autobusem... No ale czego siê nie robi dla matury z historii... Poza tym jak siê okaza³o by³o warto, Davies pisze fantastycznie wci¹gaj¹co, czyta siê doskonale (niebagatelna zas³uga t³umaczki).
|
|
atraktywna
Odwiedzający Operę
Samozwańczy Były Geolog Forum ;)
|
Post by atraktywna on Sept 3, 2005 21:47:11 GMT 1
I jak Kevin z Backstreet Boys - też ma wtedy urodziny, tylko jest chyba 10 lat starszy ode mnie Davies jest świetny. Niedawno czytałam "Mikrokosmos", czyli historię Wrocławia, a teraz kończę "Boże igrzysko". Podoba mi się jego spojrzenie na Polskę i jej historię. Pisze bez tego zadęcia charakterystycznego dla poslkich historyków, ale czuć jesgo sympatię dla naszego kraju Ja te cegły czytam z własnej, nieprzymuszonej woli, ale moja siostra "Europę" i "Boże igrzysko" miała w charakterze OBOWIĄZKOWYCH podręczników historii w gimnazjum!!! Cieszę się, że już skończyłam szkołę. Na moich studiach jest o wiele ciekawiej
|
|
Fanti
Nowo Przybyły
Zabić. Zakopać. Odkopać. I zabić jeszcze raz. Powtarzać aż do skutku.
|
Post by Fanti on Sept 4, 2005 10:40:04 GMT 1
Atraktywna, a tak właściwie to co studiujesz? (: Moja siostra też ma urodziny trzeciego października (już widzę to zbiorowisko ośmiolatków latające po moim domu, o Jezu), a brat piątego ;D A czy któraś z Was wie może, czy na europeistykę i anglistykę trzeba zdawać maturę z historii czy z WOSU-u?
|
|
|
Post by Bazylia on Sept 4, 2005 18:59:07 GMT 1
Yy... nie wiem. Wiem, ¿e trzeba historiê na psychologiê (do wyboru z biologi¹ bodaj¿e i nie wiem, czy nie matematyk¹!!! a gdzieœtam matma jest obowi¹zkowa!!! ludzie, po co matma na psychologiê ). Choæ na europeistykê pewnie historiê trzeba, wiem, ¿e na lingwistykê chc¹ historiê.
|
|
|
Post by Nattie on Sept 5, 2005 22:31:53 GMT 1
Kochane humanistki, przedmioty œcis³e wyrabiaj¹ zdolnoœæ logicznego myœ³enia. Nie na darmo wielcy filozofowie byli matematykami czy fizykami. Moja szefowa mówi, ¿e jak ktoœ siê fizyki nauczy³, to siê wszystkiego mo¿e nauczyæ... ciekawa teoria... Nienawidz¹ce matmy i fizy phanki, nie bierzcie tego do koñca powa¿nie! A co do przedmiotów polecam bezpoœrednio sprawdziæ na uczelni, na któr¹ siê chce startowaæ, bo to mo¿e zdaje siê byæ ró¿nie. Nie zaszkodzi na pewno telefon do dziekanatu. Wszystkim, którzy rozpoczêli rok szkolny POWODZENIA na nowej drodze ¿ycia... Tego, nie... No, powodzenia w ka¿dym razie. Z góry upraszam o trzymanie kciuków za moj¹ obronê, termin 21.09 (i co ja robiê tuuuu, uuuu.... zamiast siê uczyæ)
|
|
atraktywna
Odwiedzający Operę
|
Post by atraktywna on Sept 6, 2005 9:46:43 GMT 1
Fanti --> Studiuję geologię. Zgadzam się z Nathalie - nauki ścisłe są naprawdę niezbędne do tego, żeby logicznie myśleć. Mówi to Wam osoba, która przez 12 lat szkoły krzywiła się na fizykę i matematykę, a potem, po jednym semestrze filologii polskiej, doszła do wniosku, że to nie dla niej. Na geologii całą fizykę miałam na całkach i pochodnych i jakoś przeżyłam A jeśli już mowa o rozwijaniu różnych umiejętności przez różne dziedziny nauki, to powiem Wam, że geologia z jednej stony uczy myśleć analitycznie, a z drugiej syntetycznie. Po jakimś czasie człowiek zaczyna się czuć jak Sherlock Holmes ;D Jeśli któraś z Was wybiera humanistyczny kierunek TYLKO dlatego, że nie ma ochoty zdawać czegoś ścisłego na maturze, to powinna się dobrze zastanowić, czy nie popełnia błędu. W każdym razie życzę wam, żebyście dobrze zdały maturę i dostały się na te wymarzone studia. Właśnie się dowiedziałam, że przewodniczący mojej komisji egzaminacyjnej nie lubi stawiać piątek na obronie Ale może jak się pouczę i pogadam z moimi złotymi rybkami...
|
|
|
Post by Bazylia on Sept 6, 2005 20:04:36 GMT 1
Powodzenia dziewczyny Ja wybieram humanistyczny kierunek, a wysz³o mi, ¿e matmê i tak muszê zdaæ, przynajmniej podstawow¹ (a mo¿e jednak nie muszê?...). No w ka¿dym razie mam nadziejê, ¿e po tej psychologii tak jak zamierzam pójdê dalej. Ale pssst...
|
|
|
Post by Kaja on Sept 6, 2005 20:09:09 GMT 1
Nauki ścisłe mają to do siebie, że często prześladują ludzi. Poszłam na biologię, aby uniknąć nauk ścisłych (świadomie), bo matematyka poprostu mnie nudziła a fizyka tylko w niektórych kwestiach była godna uwagi. A tu co? Już na wejście na studiach dorwała mnie chemia i męczyła całe 4 lata w sposób przemyślany i perfidny. Kiedy skończyła teraz ja musze męczyć nią uczniów. I jak tego nie nazwać prześladowaniem. A co do biologii to w końcu trudno ją zakwalifikować gdziekolwiek. Niektórzy po prostu nie uznają jej za naukę ścisłą, ale ja tak naprawdę nie czuje się aby miała ona coś wspólnego z naukami humanistycznymi. Zatem wisi sobie tak pomiędzy. A za wszystkich zadających trzymam paluszki. Oby były piąteczki, tytuły i inne profity. Dajcie znać jak będzie po.
|
|
|
Post by Gato Nephist on Sept 7, 2005 14:09:15 GMT 1
Aaaa, jeszcze jedno... szukam kogoœ, kto móg³by mi przet³umaczyæ 7 wersów piosenki z francuskiego. Jeśli dalej szukasz, to może ja mogłabym pomóc, chociaż niczego nie obiecuję.
|
|
atraktywna
Odwiedzający Operę
|
Post by atraktywna on Sept 8, 2005 13:36:55 GMT 1
Wow! Jestem licencjonowanym geologiem Bazylia, ja też znam trochę francuski, ale dawno nie używałam.
|
|
|
Post by Bazylia on Sept 8, 2005 18:36:05 GMT 1
Ataraktywna, gratulujê!!! To ju¿ pêdzê umieszczaæ je na necie (mam tylko jako plik graficzny, ¿eby by³o œmieszniej to ju¿ nawet nie wiem, jakiego to zespo³u, a szansa, ¿e to znajdê, jest b. znikoma, no ale ;D). Tymczasem szukam osoby mocnej w niemieckim, w celu pomocy w pracy o wakacjach w Grecji (sami siê z Kwizarem do tego zg³osiliœmy, i to z w³asnej inicjatywy... czy to by³ samobój? no ale odpowiedŸ ustn¹ przynajmniej bêdziemy ju¿ mieli zaliczon¹, a mo¿e siê oberwie po pi¹teczce... HAHA, marzenie... choæ mo¿e... )
|
|
|
Post by Kaja on Sept 8, 2005 20:03:44 GMT 1
Gratulacje Atraktywna!!! Przesyłam także pozdrowienia od Nattie. Która właśnie wędruje po skałkach jurajskich i Jaskini Nietoperzowe. Ach niektórzy to mają dobrze...
|
|
|
Post by Bazylia on Sept 8, 2005 20:40:19 GMT 1
No, niektórzy to maj¹ dobrze. Wiecie co, zaczynam ¿a³owaæ tego pomys³u z niemieckim. No ale jakoœ to bêdzie, a tam ;D Umh, znalaz³am ten tekst. Myœla³am ju¿, ¿e mi siê nie uda. No ale jak siê ma taki ba³agan w folderze t oco siê dziwiæ. Ale jeeest, jakze bym mog³a coœ takiego wyrzuciæ... i jak nie wyœwietla to miranne.fm.interia.pl/tekst.jpg. Jeœli któraœ mi to przet³umaczy bêdê bardzo wdziêczna
|
|
atraktywna
Odwiedzający Operę
|
Post by atraktywna on Sept 9, 2005 7:31:32 GMT 1
Dzięki, dzięki Postraszyłam wczoraj mamę, że od tej pory, jak mnie mój 6-letni brat spyta "co to za kamień", to mogę jej wystawić rachunek za ekspertyzę ;D Bazylia, to nie jest ani artystycznie, ani literacko, ale zrobiłam, co mogłam: "Kapitan" Nie ma go już na tym świecie On żyje pod morzem mórz Opuścił krąg Był zbyt śmiały, zbyt śmiały Odkąd odszedł Stawia czoła królowi królów Ponieważ ocean sam ustanawia swoje prawo. Jeśli gdzieś zrobiłam błąd, to proszę mnie poprawić. Ogólny sens jest chyba taki, że jakiś odważny, śmiały kapitan walczył z oceanem, pływając statkiem, a teraz spoczywa na dnie morza, bo ocean nie lubi, jak mu ktoś narzuca swoją wolę. I teraz ten kapitan walczy z oceanem pośmiertnie. To taka moja robocza interpretacja... Niemieckim nie władam. Uczyłam się w podstawówce przez kilka lat i na tym koniec.
|
|
|
Post by Bazylia on Sept 9, 2005 17:29:39 GMT 1
Ataraktywna, dziêki Ci!!! Ju¿ o co chodzi to wiem , ale nie bêdê zaczynaæ interpretacji, bo jak siê rozpiszê to bêdê tu do pó³nocy siedzieæ albo i d³u¿ej. No tak ju¿ bywa, jak siê ma hopla z przerzutk¹ ;D
|
|