|
Post by Mlle_Empsychora on Sept 6, 2012 19:21:10 GMT 1
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Dec 16, 2012 21:29:31 GMT 1
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Jan 30, 2013 1:11:37 GMT 1
W sobotê obchodzono 25-lecie POTO na Broadwayu. Koñcówkê postanowili zrobiæ tak± jak w Royal Albert Hall, ale muszê przyznaæ, ¿e w o wiele lepszym wykonaniu. www.broadway.com/videos/154550/watch-sierra-boggess-sing-surprise-quintet-with-hugh-panaro-ramin-karimloo-more-at-phantoms-25th-anniversary-performance/#playAndrew and Sarah's message from EnglandAndrew & Sarah reminisce over the beginnings of Phantom & more...Nie rozumiem jednak pewnej rzeczy - skoro to by³a rocznica POTO na Broadwayu, to czemu sprowadzili aktorów z West Endu (i co w obsadzie robi Sierra, która nigdy w broadwayowskiej wersji nie wyst±pi³a)?! Nie lepiej by³o zaprosiæ aktorów (najlepiej wszystkich), którzy grali kiedykolwiek g³ówn± rolê w³asnie na Broadwayu? Tym bardziej, ¿e pewnie nie by³oby z tym problemu, skoro wiêkszo¶æ z nich mieszka i pracuje w NYC. A tutaj co¶, co mnie zaskoczy³o: broadwayworld.com/article/Londons-Phantom-Peter-Jback-to-Star-in-PHANTOM-OF-THE-OPERA-on-Broadway-from-April-29-20130126Jöback na Broadwayu?! Jakby problemem by³o znalezienie kogo¶ nowego albo wziêcie understudies, którzy na Broadwayu s± genialni. CamMac siê za bardzo miesza, oj, za bardzo. Na szczê¶cie Jöback bêdzie tam tylko przez parê miesiêcy. S± podejrzenia, ¿e to celowy zabieg i Jöback bêdzie gra³ w nowym US Tour. Mam nadziejê, ¿e to tylko podejrzenia. Watch THE PHANTOM OF THE OPERA's 25th Anniversary Cast in Action!To by mogli wydaæ na dvd, a nie rocznicê w RAH. :<
|
|
|
Post by fidelio on Feb 2, 2013 17:20:13 GMT 1
Dziêki za podlinkowanie! Swoj± drog±, wci±¿ ta formu³a koñcówki budzi moje du¿e w±tpliwo¶ci. Wygl±da to tak, jakby w bardzo intymnym momencie pomiêdzy bohaterami okaza³o siê, ¿e tam jest jeszcze ca³a masa podgl±daczy-kibiców. Zwielokrotnienie samego Phantoma jeszcze zrozumiem, wprowadzenie chóru budzi mój lekki niesmak. I oczywi¶cie ALW jako Prawdziwy Upiór... A takiego!
Zgadzam siê, ¿e zaproszenie Sierry jest niezrozumia³e. Zapewne to chwyt marketingowy przed premier± LND. Pieszczoszek Ameryki, czyli Hugh Panaro, mimo wszystko mnie nie porywa. Z tej czwórki mniej podoba mi siê chyba tylko Peter Joback - nie rozumiem jego fenomenu, zw³aszcza w bezpo¶rednim porównaniu z innymi aktorami wypada miernie. I tak strasznie mnie irytyj± te zmienione s³owa przy MOTN (shall caress you...).
Ale pewnie, ¿e mogliby to te¿ wydaæ na dvd! Mo¿na przynajmniej mieæ nadziejê, ¿e to szybko wycieknie do sieci.
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Feb 3, 2013 3:14:38 GMT 1
Premiera LND? Gdzie? Czy¿by jednak na Broadwayu? Ja s³ysza³am o Londynie tylko co¶. Sierra to jak najbardziej chwyt marketingowy, szczególnie, ¿e bêdzie gra³a tylko do marca. Hugh Panaro jest jednym z moich ulubionych Upiorów, w jego interpretacji widaæ, ¿e inspirowa³ siê ksi±¿k± Kay i to chyba jako jedyny, bo inni aktorzy zwykle bazowali na Leroux (a to te¿ wyj±tki, bo wiêkszo¶æ nie inspirowa³a siê niczym). Dla mnie najs³abszy z tej czwórki jest Ramin, ale ja po prostu nie lubiê jego Upiora (chocia¿ kiedy¶ by³o inaczej). Do sieci nagranie video ze spektaklu rocznicowego raczej nie wycieknie (nagranie audio jest dostêpne), tak samo jak do tej pory (niestety!) nie wyciek³o profesjonalne nagranie oryginalnej obsady. Ale podejrzewam, ¿e na 99% pojawi siê video z obecn± obsad± broadwayowsk±, kwestia czasu. Phantom of The Opera Celebrates 25 Years on Broadway: www.youtube.com/watch?v=mpYc_BpqZns
|
|
|
Post by fidelio on Feb 4, 2013 17:17:11 GMT 1
A to Webber ju¿ siê definitywnie wycofa³ z przywo¿enia LND na Broadway? Kiedy ostatnio to ¶ledzi³am, wydawa³o mi siê, ¿e wci±¿ tylko odwleka. Zgadujê, ¿e na pierwszy ogieñ da³by londyñsk± obsadê premierow±, czyli Ramina i Sierrê.
Interpretacja Hugh Panaro nie kojarzy³a mi siê jako¶ specjalnie z ksi±¿k± Kay (wiesz co¶ wiêcej na ten temat?). Racja, ¿e nagrania z Nowego Jorku to same bootlegi - a¿ dziwne, ¿e do tej pory nie pokusili siê o profesjonalne video.
Ramina lubiê bardzo, mo¿e to kwestia mi³ych wspomnieñ po osobistym spotkaniu i zobaczeniu na scenie. Ale naprawdê mnie zawojowa³ - mimo ¿e przed zobaczeniem na w³asne oczy s±dzi³am, ¿e jest do tej roli za m³ody. Co Ci w nim nie odpowiada? (Zawsze mnie ciekawi jak kto¶ ma odmienne zdanie na temat czego¶, co przyzwyczai³am siê uwa¿aæ za oczywiste).
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Feb 4, 2013 22:15:20 GMT 1
LND chyba (przynajmniej w Londynie, nie wiem jak w Australii czy w Danii) za ma³o zysków przynios³o, ¿eby zawita³o na Broadway. Chyba, ¿e ALW co¶ kombinuje z wersj± australijsk±, która ma siê pojawiæ w Londynie jako¶ na jesieñ.
Hugh wiele razy wspomina³ w wywiadach, ¿e ksi±¿ka Kay to jest jego Biblia, ¿e zna j± na wylot i ¿e na niej opar³ swoj± interpretacjê.
Ramin by³ kiedy¶ jednym z moich ulubionych Upiorów, jednak im wiêcej innych aktorów w tej roli widzia³am, tym spada³ ni¿ej w moim prywatnym rankingu, a¿ w koñcu zda³am sobie sprawê, ¿e on jest po prostu s³aby w tej roli. Wed³ug Ramina Upiór by³ autystyczny. Owszem, nie jest to postaæ bez problemów, ale autyzm?! To chyba ostatnie, o co mo¿na go pos±dziæ. Poza tym Ramin ma problemy z technik± (dziwne zasysanie powietrza czy akcentowanie, brakuje mu lekko¶ci w ¶piewie), s³ychaæ, ¿e nie ma wyszkolonego g³osu, ¿e nigdy nie chodzi³ na lekcje ¶piewu/gry/etc. Tylko pytanie dlaczego? Skoro faktycznie maj±c te 12 lat stwierdzi³, ¿e on kiedy¶ zagra Upiora, to dlaczego nie postara³ siê o edukacjê w tym kierunku? Owszem, to nie oznacza, ¿e to go przekre¶la z miejsca, bo zdarzali siê aktorzy w tej roli, którzy byli untrained, jak np. Dave Willets albo JOJ, który by³ w ¿yciu na jednej lekcji ¶piewu, na której dowiedzia³ siê, ¿e ¿adne lekcje nie s± mu potrzebne. Wiêc da siê i tak. Powiedzia³abym nawet, ¿e lepiej byæ naturszczykiem ni¿ mieæ g³os wyszkolony totalnie od zera. Ramin jednak nie nale¿y do tej grupy cudownych naturszczyków, ale nie jest te¿ w grupie zupe³nie przeciwnej, bo - pomimo b³êdów - ¶piewa nienajgorzej. Uwa¿am, ¿e gdyby poszed³ do dobrego nauczyciela i zmieni³ interpretacjê Upiora, to by³oby naprawdê ¶wietnie, nawet pomimo tego, ¿e jego g³os mi do tej postaci nie pasuje, bo jest jednak zbyt rockowy, a powinien byæ bardziej hipnotyczny. Nie mówiê jednak, ¿e nie by³o gorszych Upiorów, bo jak najbardziej byli (daleko szukaæ nie musimy, wystarczy spojrzeæ na nasze krajowe wykonania, ygh). Dla mnie po prostu Ramin jest przeciêtny i przykro mi siê robi, jak widzê tê ca³± promocjê jego osoby, kiedy tu¿ obok jest tylu lepszych aktorów w tej roli.
|
|
ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on Feb 5, 2013 17:41:13 GMT 1
Ajajaja. No ogl±dam sobie tego Huga Parano. Dobry jest. Ale...jak dla mnie kulminacyjnym momentem jest "you try my patient..." I on jest taki...histeryczny troszkê. Skojarzy³o mi siê z Jokerem. Mnie ta autystyczna wersja bardziej przekona³a. Raz jedyny widzia³am Ramina który robi³ to trak jak trzeba. Z³o¶æ a potem rezygnacja. Konkretnie tu jest zbyt histeryczny www.youtube.com/watch?v=zJtTl0wum1IAle przynajmniej jest chudy. Ramin stanowczo siê za dobrze od¿ywia. Mo¿esz mi podes³ac linki do twoim zdaniem idealnego fina³u (-;
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Feb 5, 2013 20:56:29 GMT 1
Szczerze mówi±c nie wiem, czy istnieje fina³ idealny. Pode¶lê te, które uwa¿am za najciekawsze, a czy który¶ jest idealny, to wyjdzie w praniu. Oczywista oczywisto¶æ, czyli oryginalna obsada: www.youtube.com/watch?v=0hQDtv9j1TcA tutaj z Dale Kristien zamiast Sary Brightman: www.youtube.com/watch?v=C1D_GYaiAKANajbardziej lerouxowy Upiór sceniczny, czyli Peter Karrie (oraz Elizabeth DeGrazia): www.youtube.com/watch?v=SyNQdh7Piz0www.youtube.com/watch?v=NPuvbUXksfkIan Jon Bourg - najlepszy niemiecki Upiór: z Alison Kelly: www.youtube.com/watch?v=l_SMgsrNsLsz Colby Thomas: www.youtube.com/watch?v=_R97Ic-6SwsA tutaj bardzo ciekawy Final Lair, je¶li chodzi o Christine, zwróæcie uwagê na jej zachowanie po poca³unku (Thomas Schulze i Maike Switzer): www.youtube.com/watch?v=rDzpAh4Je5sNajbardziej wzruszaj±ce oddanie pier¶cionka, jakie mo¿na sobie wyobraziæ - Earl Carpenter (potrafi wzruszyæ ju¿ podczas Music of the Night) i Rachel Barrell: www.youtube.com/watch?v=TuV5d-RTGMoJOJ i Rachel Barrell: www.youtube.com/watch?v=oR7gtD5HoNMGina Beck - jedna z najlepszych Christine, jakie by³y: z JOJem: www.youtube.com/watch?v=arxG3mpVH6Qz Davidem Shannonem: www.youtube.com/watch?v=Ki3UjLEiI9UJohn Cudia: www.youtube.com/watch?v=RezyyaP1ysoZa¶ co do Hugh Panaro, to my¶lê, ¿e on o wiele lepiej wypada teraz ni¿ te parê lat temu, dla porównania: 2005 (z Julie Hanson): www.youtube.com/watch?v=elv4NYhUwnI2005 (z Sandr± Joseph): www.youtube.com/watch?v=HStVuUE9TQE2012 (Trist± Moldovan): www.youtube.com/watch?v=eUFTY7aNsi4Jeremy Stolle i Samantha Hill: www.youtube.com/watch?v=6_3gZJxnrI8Jako ciekawostka - Uwe Kroger and Beatrix Reiterer, Uwe zupe³nie ¼le zinterpretowa³ tê postaæ, chyba go to przeros³o po prostu, mo¿na obejrzeæ dla zabawy: www.youtube.com/watch?v=sQoouYCRWJ8Do tej listy do³±czy³abym te¿ Final Lair z 25th Anniversary, bo jakkolwiek by nie by³ LNDowy, to jednak jest ciekawy: www.youtube.com/watch?v=cQLl9_flfTwI na koniec Phantom Comparison - You Try My Patience, to naprawdê warto zobaczyæ: www.youtube.com/watch?v=rP7YQIs8IhU
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Feb 19, 2013 20:34:48 GMT 1
|
|
ladyvaljean
Gość Opery
Samozwańczy Naczelny Kot Forum
|
Post by ladyvaljean on Mar 1, 2013 13:40:25 GMT 1
Czy jest na sali kto¶ obyty w nutach? Ja mam drewniane ucho a Nat siê upar³a, ¿e poæwiczy Think of me. mamy nuty z chomika. I pytanie; czy pocz±tek - wers Think of me to 3 te same nuty ( nuta e na strunie D bodaj¿e) ? Jak na mój gust ( i Natalsia te¿) to idzie: nuta ( e) , wy¿sza nuta, ta sama. Kto¶ siê orientuje jak to powinno i¶æ, albo am jakie¶ inne nuty?
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Mar 1, 2013 13:54:25 GMT 1
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Mar 21, 2013 19:43:52 GMT 1
Tak mi co¶ przysz³o teraz do g³owy. Mamy w sumie 3 wersje non-replica (w tym jedna movie-replica) i ka¿da z nich jest beznadziejna. Zastanawia mnie, czy da³oby siê zrobiæ non-replicê, która by³aby dobra? I z czego siê bierze ta beznadziejno¶æ, ze z³ej interpretacji libretta? Czy mo¿e z chêci przeskoczenia orygina³u (co jest moim zdaniem niemo¿liwe)? A mo¿e po prostu POTO jest (chyba jedynym) musicalem, którego ka¿da non-replica jest skazana na pora¿kê?
|
|
|
Post by fidelio on Mar 22, 2013 23:33:54 GMT 1
Dobre pytanie. Moim zdaniem błędy non-replik leżą w tym, że próbuje się zaburzać bardzo delikatny balans postaci z oryginału. Przeginać je na stronę horroru lub romansu, co tam komu bardziej pasuje. Tam jest wiele niedopowiedzeń, które z jednej strony kuszą, żeby coś z nimi zrobić, ale z drugiej - jeśli cokolwiek się zrobi, stracą tajemnicę i moc. Zwłaszcza, jeśli tą "ulepszoną" wersj± będzie się starało zastąpić oryginał.
|
|
|
Post by Mlle_Empsychora on Mar 23, 2013 3:19:01 GMT 1
To podstawowy b³±d, racja. Ale my¶lê, ¿e nad tymi non-replicami trzeba siê zastanowiæ osobno, bo one siê jednak od siebie ró¿ni± i ka¿da z nich to zupe³nie inne b³êdy. Naj³atwiej jest chyba rozpracowaæ wersjê polsk± - inspiracja filmem (to¿ to w koñcu movie-replica jest), a b³êdy filmu s± oczywiste. Poza tym mam dziwne wra¿enie, ¿e tam wszystko by³o robione na odczepne, bo przecie¿ polski widz i tak przyjdzie zobaczyæ najs³ynniejszy musical, a poza tym polski widz siê przecie¿ nie zna i nie zauwa¿y np. nieepokowych kostiumów. No i problem re¿yserii - re¿yserowa³a to osoba, która kompletnie nie zrozumia³a orygina³u (najlepszym przyk³adem - poza tym, co na scenie - niech bêdzie to, ¿e uwa¿a, ¿e POTO to musical rockowy). W wersji UK Tour (a wkrótce równie¿ US Tour) g³ównym problemem jest LND i chêæ wyre¿yserowania tego tak, ¿eby LND mog³o byæ sequelem. I faktycznie LND ³atwiej "podczepiæ" pod wersjê UK Tour ni¿ pod orygina³. Ba, LND kompletnie nie pasuje na sequel orygina³u (jedynym wyj±tkiem jest wersja na 25-lecie). Najwiêkszy problem mam z wersj± wêgiersk±, bo nie mam najmniejszego pojêcia, co tam mog³o pój¶æ nie tak. Re¿yser nie zrozumia³ tre¶ci? To by chyba najbardziej pasowa³o. Swoj± drog± to strach pomy¶leæ, jakby wygl±da³ orygina³, gdyby te 27 lat temu wziê³a siê za to zupe³nie inna ekipa.
|
|